Shop menü

AZ AMD BEJELENTETTE A RYZEN 8040-ES SOROZATÚ MOBIL APU EGYSÉGEKET – JELENTŐSEN NŐTT AZ AI TELJESÍTMÉNY

A RYZEN 8040-es széria lényegében a RYZEN 7040-es család frissítésének tekinthető, amelynél a CPU és az iGPU teljesítménye nem igazán változott, az NPU motor azonban 10 TOP/s helyett immár 16 TOP/s-os számítási teljesítményt biztosít.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az AMD bejelentette a RYZEN 8040-es sorozatú mobil APU egységeket – Jelentősen nőtt az AI teljesítmény

Az AMD egy új mobil APU sorozatot mutatott be néhány órával ezelőtt, amely a RYZEN 8040-es nevet kapta, és igazából a RYZEN 7040-es sorozat frissítésének tekinthető, főként AI teljesítmény tekintetében. Az új mobil APU egységek többnyire ugyanazokon az órajeleken ketyegnek, mint elődeik, ám egye esetekben órajel-csökkenés is előfordul a CPU és az iGPU részleg esetében, az NPU, vagyis az XDNA1 alapú AI gyorsító motor fejlődött, nagyobb teljesítmény elérésére képes. Az újdonságok a OEM partnereket veszik célba és az új noteszgépek fedélzetén kapnak helyet az elkövetkező  hetek, vagyis inkább hónapok folyamán.

Itt a Hawk Point család, amelynek tagjai csak NPU terén kínálnak jelentős előrelépést

Az AMD RYZEN családját erősítő RYZEN 8040-es sorozat tagjai ugyan egy teljesen új generáció benyomását keltik, mégis ugyanazokat az alapokat viszik tovább, mint a RYZEN 7040-es modellek, amelyek a Phoenix lapka köré épülnek, de itt már a Hawk Point kódnév van érvényben. Ennek megfelelően a lapka ugyanúgy 5 nme-s csíkszélességgel készül, mint eddig, ugyanúgy ZEN 4 alapú processzormagokat tartalmaz, valamint ugyanúgy RDNA 3 alapú iGPU dolgozik a fedélzetén. Az új sorozat igazából a RYZEN 7040-es család másolatának tűnik, csak magasabb számozás alatt kerülnek forgalomba a termékek, valamint az XDNA alapú AI motor teljesítményét is növelték, ami majdnem minden RYZEN 8040-es sorozatú mobil APU fedélzetén jelen van, leszámítva a két belépőszintű verziót, amelyek a lista alján foglalnak helyet. A 8040-es sorozat lényegében három kategóriát tartalmaz: a RYZEN 8045HS, a RYZEN 8040HS, illetve a RYZEN 8040U osztályt.

Galéria megnyitása

Az AMD állítása szerint az NPU teljesítménye annak köszönhetően nőhetett, hogy növelték a hatékonyságot, valamint emeltek az órajelen, így míg a korábbi NPU esetében 10 TOP/s-os INT8-as számítási teljesítményt kellett beosztani, addig a RYZEN 8040-esek fedélzetén dolgozó NPU már 16 TOP/s-os INT8-as teljesítmény elérésére képes, azaz 60%-kal magasabb nyers számítási teljesítményt kínál. Ez kiemelten jól jön majd a jövőre, valamikor az év közepe felé megjelenő AI PC-k esetében, amelyek a hírek szerint a Windows 12 operációs rendszerrel karöltve érkezhetnek. Arról sajnos nem esett szó, hogy az NPU órajele korábban hogyan alakult, valamint az is rejtély, az új mobil APU sorozatnál mekkora órajel áll rendelkezésre.

A teljes kínálatot elnézve azt láthatjuk, hogy az új modellek közül három „HS” sorozatú verzió immár nem a régi nevet viszi tovább, hanem a számozás végén található „0” helyét egy „5”-ös szám vette át, ami arra utal, ezek a mobil APU egységek a felsőkategóriát képviselik a HS osztályon belül. Hogy ez mennyire könnyen lesz követkető az átlagfelhasználók számára, az majd kiderül. Annyi biztos, hogy a RYZEN 9 8945HS ugyanúgy 45 W-os TDP kerettel érkezik, mint elődje, a RYZEN 7904HS, valamint a CPU magórajel és boost órajel is azonos maradt, azaz sorrendben 4 GHz-es és 5,2 GHz-es érték áll rendelkezésre. Ugyanez a RYZEN 7 8845HS és a RYZEN 5 8645HS esetében is elmondható, vagyis nem láthatóak jelentős változások az előző generáció azonos szintű szereplőihez képest.

Galéria megnyitása

Nem minden újdonság volt ilyen szerencsés, egyes változatok elég jelentős órajel-csökkentésen estek át, ilyen például a RYZEN 7 7840HS, ami ugyan szintén 5,1 GHz-es maximális boost órajelet vethet be, csak úgy, mint elődje, viszont a CPU magórajel 500 MHz-cel alacsonyabb lett, amire a 28 W-os TDP keret miatt volt szükség. A RYZEN 5 8640H ennél is rosszabbul járt, ugyanis a CPU magórajelet 800 MHz-cel, míg a CPU boost órajelet 100 MHz-cel csökkentette a vállalat a RYZEN 5 7640HS-nél tapasztalt szinthez képest.

A RYZEN 5-ös és a RYZEN 7-es „U” sorozatú mobil APU egységek, amelyek a 28 W-os TDP kategóriában versenyeznek majd a vásárlók kegyeiért, szinte mindannyian ugyanazokat az órajeleket viszik tovább, mint elődeik. Ez alól kivétel a RYZEN 5 8640U, amelynek Radeon 760M típusú iGPU-ja 300 MHz-es órajel-növelésen esett át. Az NPU teljesítménynövekedése ezeknél a modelleknél is tapasztalható, ettől eltekintve azonban nem igazán hoznak újítást elődeikhez képest.

Gyártói tesztek

Az AMD tesztjei szerint az NPU teljesítmény számottevően nőtt, a Llama 2 esetében 1,4x magasabb teljesítményt nyújtanak a RYZEN 8040-es sorozatú mobil APU egységek, mint RYZEN 7040-es sorozatú társaik, de ugyanez igaz a Vision Models tesztre is. Azt sajnos itt sem részletezték, hogy pontosan mekkora órajel-emelést alkalmaztak az XDNA alapú AI motor, vagyis az NPU (Neural Processing Unit) esetében.

Galéria megnyitása

A fentiek alapján aligha meglepő, hogy a RYZEN 8000-es sorozatot nem hasonlították össze játékok és alkalmazások terén az előző generáció tagjaival, már ami a teljesítmény alakulását illeti, hiszen az új mobil APU-k az AI teljesítmény növekedésétől eltekintve nagyjából ugyanazt a teljesítményt nyújtják. Egyes modellek még lassabbak is lesznek az órajel-csökkentések hatására.

Az Intel kínálatának egyik tagját, a Core i9-13900H modellt persze összemérték a RYZEN 9 8940HS mobil APU-val, igaz, utóbbi verzió igazából nem is létezik, valószínűleg RYZEN 9 8945HS típusjelzést akartak írni.

Galéria megnyitása

Az „új” mobil APU egységet egyebek mellett Far Cry 6, Hitman 3, illetve Borderlands 3 alatt is tesztelték, igaz, csak egy összesített eredményt adtak meg, ami alapján úgy tűnik, az AMD iGPU-ja összességében 1,8x gyorsabb, mint a Core i9-13900H iGPU-ja, amennyiben 1080p-s felbontás és alacsony képminőség-beállítás mellett futtatjuk rajtuk a játékokat. A CineBench R23 és a többszálas GeekBench 6 teszt alkalmával 1,1x gyorsabbnak bizonyult az AMD mobil APU egysége a rivális termékhez képest, míg tartalomgyártói terhelésformák esetén 1,4x-os az AMD előnye – utóbbi esetben egyebek mellett a POV-Ray, a Blender és a PCMark 10 alatt elért teljesítményeket mérték össze.

Jön a RYZEN AI szoftver

Galéria megnyitása

Mit ér a megnövelt teljesítményű NPU, ha nincs mivel kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket? Nagyjából semmit, éppen ezért az AMD fejlesztőcsapata elérhetővé tette az AMD RYZEN AI szoftvert, ami egyelőre csak Windows alatt érhető el, de a későbbiekben Linuxra is megérkezhet, legalábbis ezt ígérik. Az újítás jóvoltából megvalósíthatóvá az a szoftveres ökoszisztéma, amelynek keretén belül helyben futtatott AI modellek készülhetnek, ezzel nemcsak a teljesítmény alakulhat pozitívan, de a költségekre és a biztonságra is pozitív hatást gyakorolhat az újítás, hogy a hatékonyságról már ne is beszéljünk.

Galéria megnyitása

A RYZEN AI alkalmazás segítségével a fejlesztők és a felhasználók egyaránt kényelmesen és gyorsan, mindössze egyetlen kattintással telepíthetnek előre tréningezett AI modelleket az adott rendszerekre, ezáltal sokkal egyszerűbbé válik az AI-ban rejlő lehetőségek kiaknázása. A felhasználók kiválaszthatják, milyen gépi tanulási modelleket szeretnének használni, például a PyTorch vagy a TensorFlow keretrendszeren tréningezett modellek is elérhetőek lesznek, majd ezeket az AMD Vitis AI Quantizer segítségével OMNX formátumra alakíthatják. Ezt követően a szoftver felosztja és lefordítja a modellt, ami aztán a RYZEN XDNA AI motorján, vagyis a fedélzeti NPU-n futhat.

Galéria megnyitása

Az AMD ezzel egy időben egy versenyt is hirdetett a fejlesztők számára, ami a Prevasive AI Contest nevet viseli. Ennek keretén belül akár 10 000 dollárt nyerhetnek azok a fejlesztők, akik díjnyertes megoldásokkal rukkolnak elő PC AI, generatív AI, illetve robotika témakörre fókuszáló fejlesztéseikkel.

Galéria megnyitása

A RYZEN AI támogatással ellátott hardverek jóvoltából most már több, mint egymillió olyan rendszer áll rendelkezésre, amelyek fel vannak vértezve XDNA alapú AI motorral, így a hardveres környezet már adott, most pedig a szoftveres környezet is rendelkezésre áll, így a fejlesztők számára mind a hardver, mind pedig a motiváció adott lehet ahhoz, hogy AI alapú funkciókkal megfűszerezett alkalmazásokat készítsenek. A következő lépcső az lesz, hogy a különböző szoftvergyártókkal is együttműködésbe lépjen a gyártó, illetve a fejlesztői közösségeket is rávegye arra, hogy támogassák XDNA alapú NPU-ját.

Galéria megnyitása

A szoftverpiacon egyre több és több olyan alkalmazás jelenhet meg a közeljövőben, amelyek már képesek kiaknázni az AMD NPU-jában rejlő lehetőségeket, igaz, már most is 100 feletti azon alkalmazások száma, amelyek AI gyorsítással működnek a PC piacon.

Ízelítőt kaptunk a következő generációból is

Galéria megnyitása

A mostani Hawk Point APU sorozatot 2024 folyamán a Strix Point követi majd, amelynek tagjai már nem XDNA, hanem XDNA 2 alapú AI gyorsítót kaphatnak. Ezzel az új AI gyorsítóval még nagyobb teljesítmény áll rendelkezésre a különböző AI gyorsítást használó folyamatok számára, legyen szó képek szerkesztéséről, audió vagy videó tartalmak feldolgozásáról, vagy egyéb olyan feladatokról, amelyeknél a dedikált NPU színre léphet a maga INT8 alapú gyorsításával.

A dedikált AI gyorsító jóvoltából energiahatékonyabban oldhatóak meg az AI jellegű feladatok, mintha CPU vagy GPU magok segítségével végezné őket a rendszer, ez pedig hosszabb akkumulátoros üzemidőt eredményez. A helyben futtatott AI modellek jóvoltából a reszponzivitás és a teljesítmény is jobb lehet, mint az online szolgáltatások esetében, de a gyakorlat majd megmutatja, mely esetekben mire lehet számítani.

Galéria megnyitása

A Strix Point sorozatú APU egységek XDNA 2 alapú NPU motorja immár akár háromszorosnál is nagyobb teljesítményt kínálhat, mint az első generációs XDNA 1 alapú NPU, azaz igencsak nagy előrelépésre kerülhet sor. A RYZEN 7040-es modelleknél 10 TOP/s-os, míg a frissen bejelentett RYZEN 8040-eseknél 16 TOP/s-os számítási teljesítmény áll rendelkezésre. Azt nem árulták el, hogy az új NPU pontosan mekkora számítási teljesítményt kínál, valamint órajeléről sem rántották le a leplet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére