Shop menü

2024 JÚNIUSÁBAN RAJTOLHAT EL A WINDOWS 12, ÉS EGY CSOMÓ ÚJ AI PC IS MEGJELENHET VELE EGYÜTT

Az új operációs rendszer érkezéséről egy tajvani kiállításon beszéltek a PC piac neves gyártóinak vezetői.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
2024 júniusában rajtolhat el a Windows 12, és egy csomó új AI PC is megjelenhet vele együtt

A Microsoft Windows fejlesztőcsapata a legfrissebb hírek szerint a vártnál hamarabb rukkolhat elő a vállalat legfrissebb operációs rendszerével, ami várhatóan a Windows 12 nevet kaphatja. Eddig úgy tűnt, a friss szoftver majd csak valamikor a 2024-es esztendő második felében debütálhat, annak is inkább a végéhez közeledve, ám az elmúlt héten megrendezett Taiwan Medical Technology Exhibition alkalmával néhány konkrétum is elhangzott a PC piac egyes szereplőitől, valamint az egyik nagy szerződéses PC gyártó vezetőjétől. A Tajpejben zajló kiállításon egyebek mellett a tajvani Commercial Times munkatársai is jelen voltak, akik rögvest be is számoltak az új értesülésekről.

A hírek szerint több iparági szereplő is meglehetően izgatott az AI PC kategória debütálásával kapcsolatban, az ugyanis új üzleti lehetőségeket kínál mind az Acer, mind a Quanta, mind az MSI, mind pedig a Gigabyte számára. Ezzel együtt persze a többi PC piaci szereplő is sokat profitálhat majd  az új PC kategóriából, amelyről az ASUS egyik illetékese már említést tett korábban, igaz, túl sok konkrétum nem hangzott el az újítással kapcsolatban. Ez a helyzet most sem változott, az viszont kiderült, hogy az AI PC kategória első képviselője a Windows 12 megjelenésének idején, 2024 nyarán érkezhetnek, ami azt jelentheti, 2024 júniusában debütálhat az új operációs rendszer. Ez igencsak komoly meglepetés, hiszen a pletykák alapján későbbre várhattuk a szoftvert.

Galéria megnyitása

Az egyes vezetők szerint az AI PC korszak sok új lehetőséget tartogathat, az Acer elnöke és vezérigazgatója, Jason Chen például úgy látja, folyamatosan gyorsíthatja az iparágat az új PC kategória, ugyanis nemcsak folyamatosan új AI PC-k érkezhetnek, de az AI alkalmazások fejlesztése is felgyorsulhat.

A Quanta vezére, Barry Lam már nagyobb lendületnövekedést vár az új kategóriától, ugyanis szerinte annak érkezésével a Quanta három piaci kategóriában, az AI szerverek, az AI PC-k, illetve az AI autóipari eszközök szegmensében is fellendülésre számíthat. Ez az időszak szerinte jövő nyáron indul, amikor a Microsoft elérhetővé teszi új Windows operációs rendszerét, és amikor az AI PC-k egymás után jelennek majd meg a piacon.

Az AI PC kategória egyelőre nincs konkrétan definiálva, de alighanem arról lehet szó, hogy dedikált AI gyorsító hardverrel ellátott konfigurációk érkeznek, amelyeknél jellemzően a processzorban található AI gyorsító segít a helyi AI folyamatok hatékonyabb végrehajtásában. Az Intel térfelén ezt a Meteor Lake sorozat tagjai segítik majd, amelyek már tartalmaznak AI gyorsító hardvert, az AMD térfelén azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet. Dedikált AI gyorsítót az XDNA architektúra formájában egyelőre csak a Phoenix alapú RZYEN 7040-es mobil processzorok tartalmaznak, amelyek várhatóan az asztali szegmensbe is rövidesen megérkeznek, de a RYZEN 8000-es sorozatnál már szélesebb körben kaphatunk ilyen célhardvert.

Galéria megnyitása

A Windows 12 érkezésével a Windows 11 természetesen nem megy azonnal nyugdíjba, még évekig támogathatja a Microsoft, ahogy azt a Windows 10 esetében tette, igaz, nincs kizárva, hogy rövidebb lesz a szóban forgó operációs rendszer életciklusa, mint a Windows 10-é volt. A Windows 12 hardverkövetelményei egyelőre nem ismertek, ám erősen valószínű, hogy a Windows 11 követelményeit viszi tovább, plusz bekerülhet az elvárt/ajánlott komponensek közé az AI gyorsítást biztosító célhardver is, legalábbis az AI PC kategóriában biztosan.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére