Shop menü

AZ ASUS JÖVŐRE PRÉMIUMKATEGÓRIÁS AI PC KONFIGURÁCIÓKAT KÍNÁLHAT

Az újdonságok várhatóan modern processzorral és az átlagosnál nagyobb kapacitású rendszermemóriával érkezhetnek, valamint képesek lesznek az AI jellegű terhelésformák helyi gyorsítására is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az ASUS jövőre prémiumkategóriás AI PC konfigurációkat kínálhat

A következő esztendő folyamán nagyobb mennyiségben kerülhetnek forgalomba azok az asztali és mobil konfigurációk, amelyek már felkészültek az AI érára, vagyis támogatni fogják a mesterséges intelligenciát használó különböző szoftverek helyi gyorsítását. Az ASUS tervei szerint az AI PC egy új kategória lesz a piacon és igazából némi prémiumot is képvisel majd, már ami az árazást illeti, legalábbis ezek a tervek. A vállalat társ-vezérigazgatója, Samsun Hu az AI PC kategória érkezéséről az elmúlt napok folyamán, a National Cheng Kung University területén megtartott éves technikai fórum alkalmával beszélt Tainan városában.

Galéria megnyitása

A vezető azt sajnos nem árulta el, pontosan mit is takar majd az AI PC kategória, de alighanem arról lesz szó, hogy az érkező AI alapú szoftverek gyorsítására képes hardverkomponensekkel érkezik, legyen szó dedikált AI gyorsítóval ellátott processzorokról, vagy éppen GPU alapú gyorsításról. Ezek a számítógépek tehát a hardver és a szoftver kombinálásával érik el, hogy újfajta lehetőségeket kínáljanak, első körben pedig az üzleti felhasználókat és a tartalomgyártókat vehetik célba velük. Az ASUS mellett természetesen egyéb gyártók is készítenek majd AI PC kategóriába eső konfigurációkat.

Galéria megnyitása

A nagyteljesítményű AI PC-k alighanem az Intel Meteor Lake SoC egységei, illetve az AMD asztali és mobil sorozatú APU egységei köré épülnek majd, és asztali fronton új AMD APU-k is érkeznek a következő év januárjának végén, amelyek szinten képesek lesznek az AI alapú terhelésformák helyi gyorsítására. A Microsoftnál szintén dolgoznak azon, hogy az AI alapú szoftverek új lehetőségeket kínáljanak a felhasználók számára, a szeptemberi frissítés már be is mutatott néhány ilyen funkciót, ami a korábbi összegző frissítés részét is képezte.

Galéria megnyitása

Az ASUS tár-vezérigazgatója szerint nagyjából 300 Windows fejlesztő dolgozik már most is azon, hogy olyan AI funkciókkal ellátott alkalmazások készülhessenek, amelyek képesek lesznek kiaknázni az asztali és mobil központi egységek fedélzetén található AI gyorsítókat, azaz lényegében helyben végzik el a gyorsítással kapcsolatos feladatokat, nem a felhőben.

Noha az nem derült ki, hogy pontosan mire számíthatunk az AI PC kategória esetében, már ami a konkrét definíciót illeti, arról már azért lehullott a lepel, hogy ezek az asztali és mobil konfigurációk fejlett processzorokkal és nagyobb memóriakapacitással rendelkeznek majd.

Galéria megnyitása

Az AI PC kategória tehát jövőre kezdi el bontogatni szárnyait, ennek megfelelően csak egyszámjegyű piaci részesedést érhet el 2025-ig bezárólag, de az sincs kizárva, hogy az egyszámjegyű penetráció még 2025 folyamán is megmarad. Minden attól függ, az új kategória mennyire lesz vonzó ár/teljesítmény arány terén a vásárók számára, azaz megéri-e majd felárat fizetni a speciális konfigurációkért – vagyis kínálnak-e annyi előnyt, amennyivel drágábbak lesznek.

Akárhogy is, a CES 2024 alkalmával alighanem tisztulni fog a kép az ASUS és a riválisok AI piaci terveivel kapcsolatban, sőt, addigra már az első AI PC kategóriába tartozó konfigurációkról is lehullhat a lepel, akár már 2023. december 14-én.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére