Átrepülte a Csendes-óceánt a Solar Impulse 2

Az óceán feletti út első részét még tavaly júliusban tette meg a napelemes repülő, amely 9 hónap szünet után vasárnap fejezte be a legrizikósabb szakaszt.

Átrepülte a Csendes-óceánt a Solar Impulse 2

Bertrand Piccard napelemes repülőgépével 56 óra alatt tette meg a Hawaii és San Francisco közti utat, majd további hat órával később, kivárva egy szélcsendes időszakot, letette a gépet a kaliforniai Moffett Repülőtéren, ahol péntek óta várt rá pilótatársa, André Borschberg.

A két pilóta egymást váltva repüli körbe a Földet a 72 méter szárnyfesztávolságú repülőgéppel, amely kizárólag napenergiával működik. A svájci Lausanne-i Műszaki Egyetemen megtervezett repülőgép szárnyait és farkát összesen 270 négyzetméter napelem fedi, amelyek energiája négy darab 41 kWh-ás lítiumion-akkumulátorban tárolódik, ezek pedig négy 17,4 lóerős elektromos motort működtetnek.

A két pilóta 2013-ban a mostani repülő első verziójával sikeresen átrepülte az Egyesült Államokat, a Föld körüli útba pedig tavaly márciusban vágtak bele. Az utat júliusban 9 hónapra meg kellett szakítani, miután Borschberg Japánból Hawaiira repült. A majdnem 118 órás út során a gép akkumulátorai annyira túlmelegedtek, hogy a rendszeren átfogó javításokat kellett eszközölni, mielőtt folytatni lehetett volna az utat, utána pedig ki kellett várni a melegebb hónapokat.

Az előző és a mostani szakasz jelentette a legnehezebb részt az utazás során, hiszen ezek túlnyomó részét a nyílt víz fölött töltötték a pilóták, ahol baj esetén sem lett volna lehetőség a leszállásra. A mostani szakasz több szempontból is fontos volt. Egyrészt nagyon hosszú szünet után folytatódott az utazás, másrészt a projektet alapító pilóták kiemelten lényegesnek tartották, hogy a gép a Föld napján a levegőben legyen. Ezen a napon ráadásul a nemzetközi diplomáciában új rekordnak számító módon 175 ország képviselői írták alá New Yorkban a tavaly decemberben elfogadott párizsi klímaegyezményt.

Több szempontból is szimbolikus jelentőségű volt tehát az a pillanat, amikor Piccard egy olyan repülőgéppel repült át a Golden Gate Bridge fölött, amely rendkívül halkan működik, és nem szennyezi a légkört. A Solar Impulse 2 ideális repülési sebessége 45 km/óra, bár ezt a nappali órákban képes megduplázni. A szénszálas anyagból készült, 2,3 tonnás repülőgépnek már csak négy szakaszt kell letudnia, hogy visszaérjen indulási helyére, Abu-Dzabiba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward