Atomi szintű felvétel készült egy molekula átalakulásáról

Egy grafén nanostruktúrákkal foglalkozó kutatás „melléktermékeként” a Berkeley tudósai páratlan, az egyes atomokat és az azok közti kötéseket megjelenítő felvételeket készítettek egy molekula szerkezetéről, és annak átalakulásáról.

Atomi szintű felvétel készült egy molekula átalakulásáról

Egy grafén nanostruktúrák ellenőrzött felépítését célul kitűző kutatás „melléktermékeként” a Berkeley Lab tudósai páratlan, az egyes atomokat megjelenítő felvételeket készítettek egy molekula szerkezetéről, és annak reakció során történő átalakulásáról.

Ahogy Felix Fischer, a kutatás vezetője elmondta, bár maguk a reakciók jelentették a projekt elsődleges célját, közben egy rendkívül érzékeny atomerő mikroszkóppal sikerült azt is megfigyelni, és lencsevégre kapni, hogy mi történik az egyes atomokkal és a kötésekkel. A napi szinten molekulákkal dolgozó kutatók szerint is elképesztő felvételeken a tudósok első alkalommal lehettek szemtanúi, ahogy az atomok közti kötések felbomlanak, majd a reakció folyamán újraépülnek.

A grafén nanostruktúrák sokak szerint a miniatürizáció új szintjét jelenthetik, hiszen minden korábbinál kisebb tranzisztorok, logikai kapuk és egyéb összetevők hozhatók létre belőlük. Tényleges elterjedésükhöz azonban ki kellene ötleni egy olyan módszert, amellyel nagy mennyiségben, olcsón, ugyanakkor atomi precizitással lehet legyártani ezeket a struktúrákat. Fischer és kollégái is egy ilyen metóduson dolgoznak, szénatomok lineáris láncaiból igyekeznek létrehozni a hexagonális szerkezetet egy olyan reakció révén, amelyet a Berkeley kutatója, Robert Bergman fedezett fel. A szakértők célja, hogy ezt a folyamatot kontrollált módon tudják véghezvinni.

A kutatók módszerének kezdőlépése, hogy egy három, szénatomokkal összekapcsolt benzolgyűrűből álló kezdőmolekulát helyeznek egy ezüst alapra, majd ezt a reakció beindítása érdekében melegíteni kezdik. A kutatás egyik lényeges pontja volt, hogy a folyamatokat minél pontosabban nyomon tudják követni. Ehhez először egy pásztázó alagútmikroszkópot igyekeztek használni, ennek felbontása azonban nem bizonyult elegendőnek a molekuláris szerkezet átalakulásának megfigyelésére.

A végül alkalmazásra kerülő atomerő mikroszkóp viszont remekül bevált: egyetlen atomban végződő hegye gyakorlatilag letapogatja a felületet, észlelve azon az egyes atomok által képzett kidudorodásokat, és köztük lévő kovalens kötések erősségét is. Az eredményül kapott felvételek így kísértetiesen hasonlítanak a kémiaórán megismert molekuláris szerkezeti rajzokra, csak ez esetben nem egy leegyszerűsített ábrázolást, hanem egy tényleges molekula valódi képét látjuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward