ASUS P526 - A megfizethető mindenes

ASUS P526 - A megfizethető mindenes

I. Külsőségek

Az ASUS számos sikermodelljével bizonyította, van keresnivalója a PDA piacon. Kíváncsian vártuk, vajon a következő modell bevezetésének célja egy minden igényt kielégítő technikai bravúr, vagy egy visszafogottabb, szélesebb felhasználói körnek szánt eszköz lesz. 80 ezer forint körüli árával egy olyan PDA készüléket kapunk, mellyel telefonálni lehet, valamint GPS modult is tartalmaz, így valószínűleg inkább utóbbira esett a választása a gyártónak. Hogy sikerült-e megalkotni a tökéletes ár/érték arányú alap-kombó készüléket, néhány napos intenzív használat során sikerült rá fényt deríteni.[bold]

Csomagolás[/bold]

A díszes borítótól megszabadulva egy fehér karton dobozhoz jutunk, melyben rendezetten találjuk a kellékeket, néhány CD-t és némi felhasználói irodalmat. Az állítható autós állványon, autós töltőn, hálózati töltőn, USB-s kábeleken kívül felbukkan az akkumulátor, a vezetékes headset, egy védőtok és természetesen maga a készülék, melynek kijelzőjét fóliázva találjuk.[bold]

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Kinézet és kezelőszervek[/bold]

A gép kimondottan szépre sikerült, nagyon ritkán találni ilyen jól eltalált formát. A szürke színű, enyhén ropogós műanyagot egy krómhatású, szintén műanyag keret és „soft” gombok dobják fel az amúgy inkább mobil telefonhoz hasonlító PDA-t.

Galéria megnyitása

Utóbbit a numerikus billentyűzet és a zöld, valamint piros kagylós ikonos gombok is csak még inkább megerősítik. „Soft-key”-ekből kettőt kapunk, egyik egy váltózó és egy start menü funkciót, másik a hangtárcsázó és egy másik változó funkciót lát el. Jobb alsó sarokban egy törlés, bal alsó sarokban pedig egy sűrűn használatos alkalmazás váltó vagy gyorsindító gombot találunk (ezt beállíthatjuk, bár gyorsindítónak aligha állítja majd be bárki is, ha „task manager”-hez is tudjuk használni). Bal felső sarokban egy mini LED tájékoztat zöld villogással, ha egy GSM hálózat része vagyunk, kékkel, ha Bluetooth kapcsolatban, töltéskor folyamatos piros fénnyel jelez.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A készülék jobb oldalán található a hardveres billentyűzár, aminek kifejezetten örülünk, mert egy mozdulattal még a képernyő is elsötétül tőle. Szintén ezen az oldalon kapott egy dedikált gombot a fényképező, a soft reset bújtatott gombja, valamint a Micro SD kártya nyílása. Alul dughatjuk fel töltőre mini USB csatlakozón keresztül vagy szintén ezzel csatlakozhat PC-hez, szomszédja pedig egy 2,5 mm-es jack aljzat, ahová a headset kívánkozik. A szokásos „D-pad” most lemaradt, helyette „Jog-dial”-t kapunk a gépezet bal oldalára, alá pedig a „vissza” (meglehetősen hasznos) gomb került. A ki-, bekapcsolást a tetején intézhetjük, a külső antenna csatlakozója (melyet fedőlap takar) pedig a hátulján, a 2 megapixeles kamera és a kihangosító társaságában található.Amit a legtöbbször fogunk nézni, az a 2,6”-os, 240x320-as felbontású LCD kijelző, mely 65 ezer szín megjelenítésére hajlandó és érintésre érzékeny. Betekintési szöge jónak mondható, egyedül felülről nézve veszít drasztikusan a kontrasztból, viszont normál használat mellett ez soha nem történik meg. Amilyen jó látószöggel rendelkezik, annyira csúnyának találtuk színeit, valahogy a kék szín nem tűnik kéknek, bár ettől még jól használható. A hozzá tartozó érintő ceruzát a jobb oldalon, lent találjuk a készülékbe ágyazva. Használatakor a kijelző megfelelően érzékeny, ha probléma merül fel, például akadozik, arról az erőforrás-igényes alkalmazások tehetnek.[bold]

Ergonómia[/bold]

Méretével nem tűnik ki az átlagból, viszont könnyű és vastagnak sem nevezhető, a gombok elhelyezésének hála, kézben tartása és használata meglehetősen kényelmes. Ennek ellenére a navigálásra egy négyirányú navigációs gomb vagy joystick szerencsésebb lett volna, mint a „Jog-dial”, kár, hogy nem kapta meg a már megszokott „D-pad”-ot, ugyanis kérdéses, hogyan lehet egy 4 irányú gombot egy 2 irányúval helyettesíteni. Meglepő módon kis idővel meg lehet szokni, ugyanis enyhe benyomására az OK gombhoz jutunk, az alatta megtalálható „vissza” gomb pedig jobb és bal kezeseknek is kézre áll. A négy irány hiánya táblázat-kezeléskor jelenthet hátrányt, ugyanis lefelé nyomva először bejárja a sor minden oszlopát, majd ugrik a következő sorra és így tovább, ez egy kicsit időrabló és körülményes, ilyenkor az érintő pálcára lesz szükségünk, tehát ennek használatát sajnos nem minden esetben tudjuk kiküszöbölni (ez buszon utazva jelenthet általában problémát). A „soft-key”-ek kimondottan jól használhatóak vékony kialakításuk miatt, ami a numerikus billentyűkről már kevésbé mondható el, ugyanis azok túl közel helyezkednek el egymáshoz képest, néha két számot is benyomhatunk egyszerre, viszont nyomáspontjuk legalább tökéletes. A hátlapon elhelyezett vékony gumicsík az asztalon tartja a gépet és megsegít minket annak levételében, ha SIM kártyát vagy akkumulátort szeretnénk cserélni és nem utolsó sorban, megakadályozza, hogy eltakarja a kihangosítót bármi, amire letesszük.

II. Használat

Hardver

A gép lelke egy 200 MHz-es Texas Instruments gyártmányú OMAP 850 típusú processzor, melynek megsegítésére 64 MB SDRAM és 128 MB Flash memória áll rendelkezésre, melyből nem egészen 38 MB-ot tudunk kedvünkre megtölteni. Négysávos GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz) és 2G-s technológiákat ismer, mint a GPRS és az EDGE, sajnos 3G-s technológiát nem, valamint a WiFi és infra port is kimaradt belőle, ezek hiányát a 2.0-ás Bluetooth (A2DP profil támogatással) és a 20 csatornás SiRF-Star III GPS vevő próbálja velünk elfeledtetni. A 2 megapixeles fixfókuszos CMOS kamera meglátjuk mire képes, egyelőre bíztató.

Öröm, hogy már a Windows Mobile 6-os verzióját kapjuk hozzá, mégpedig Professional változatban, ami igen szerencsés választás volt számos hasznos szolgáltatása és átláthatósága miatt.

PDA képességek

Adatátvitelt PC és a PDA között a mellékelt Active Sync szinkronizációs programmal eszközölhetünk USB turbo és normal módban, ha pedig idegen PC-n szeretnénk használni és véletlenül nincs nálunk a telepítő CD, akkor mass storage módra váltva pen drive-ként kezelhetjük a PDA-t és hozzáférhetünk a benne található memóriakártyához, viszont a belső memória csak szinkronizálva kezelhető. Muszáj megemlíteni, hogy Micro SD kártyáról magunknak kell gondoskodni és minden behelyezéskor vagy újraindításkor le akarta formázni, különben nem tudta olvasni a tartalmát. Remélhetőleg egy hibás példánnyal volt dolgunk, ugyanis ez megengedhetetlen egy PDA-nál (a firmware frissítés sem oldotta meg).

Galéria megnyitása

A processzor teljesítménye az előre telepített office alkalmazásokhoz (Word, Excel és PowerPoint) megfelelően gyors, sebessége a beépített kézírás felismerőhöz is elegendőnek bizonyult. Az üzenet szervező átlátható és könnyen kezelhető, sebességi gondokra itt sem panaszkodhatunk. Azoknak, akik PDA-t vásárolnak, talán a legfontosabb, hogy náluk legyen ismerőseik névjegye, e-mail címei, naptár bejegyzései, a böngészőhöz tartotó kedvenc linkek gyűjteménye (a beépített Internet Explorerhez), melyeket eddig PC-n tárolt, ezért ezeket a mellékelt Outlook próbaváltozatával és az ActiveSync segítségével tud átmásolni a kis gépre, ez a próba alkalmával zökkenőmentesen és gyorsan történt (még szerencse, hogy nem kellett egyenként felvenni minden kapcsolatot újból). A beépített Windows Live messenger program szintén zökkenőmentesen jelentkezett be, kapcsolataink címei azonnal bekerültek a címjegyzékbe. Névjegykártya-olvasó szoftvert nem találtunk rajta, ezt egy saját beszerzésű karakterfelismerő programmal kell megoldanunk.

Galéria megnyitása

Telefon

Elérkeztünk a masina gyenge pontjához, ugyanis véleményünk szerint a telefont csak végszükség esetén érdemes használni, mivel a fül hangszórója a hangerőtől függetlenül torzít és a beépített kihangosítónál ugyanezt tapasztaltuk. Ez már csak azért is érthetetlen, mert más alkalmazásnál egyáltalán nem torzít, sőt nagyon is tisztán szólalt meg. A felcsíptethető headset kellően hangosra állítható, buszon is hallható volt, mit mondtak a vonal túlsó végén, ezzel a lehetőséggel kikerülhetjük a fül hangszórójának használatát. Hívás közben a képernyőn megjelenő funkciók ujjnyomással is pontosan kiválaszthatóak, nem kell beszéd közben az érintő pálcához nyúlni. SMS-eink megírásához a már elvárásnak számító T9-es szótárt is megkapjuk, segítségével tényleg hatékonyabb lett az üzenet begépelése.

Galéria megnyitása

GPS

A GPS teszt rögtön egy firmware frissítéssel kezdődött, ugyanis saját navigációs szoftverünk (mivel azt nem mellékelnek) csak ezután volt hajlandó elindulni. Az új firmware-rel a fagyások is megszűntek, érdemes tehát mindig a legújabbat használni. A vevő kellően érzékeny, mindig kapott jelet és gyors pozícionálásának hála hamar megkezdődhetett a teszt. Az út során annyi pontatlansági hibát véltünk felfedezni, hogy a térkép szerint mikor a kereszteződésben állunk, a valóságban már egy ideje elhagytuk azt, de más probléma nem fordult elő, mindig gyorsan megtörtént az újratervezés, ha nem a kijelölt útvonalat választottuk. A kijelző érzésünk szerint kicsi navigáláshoz, általában 3,5”-os kijelző már elegendő szokott lenni, viszont a méretet valamennyire ellensúlyozza, hogy vízszintes helyzetbe állítható (elforgatható a képe) és nagyon könnyű volt felszerelni az autós állványt: csak rátapasztottuk a szélvédőre és egy kallantyúval felerősítette magát a tapadókorong. Az állvány nyaka állítható, így az sem okozott gondot, hogy szembe fordítsuk magunkkal a készüléket. Az autós töltővel sem adódott probléma, nem akart kiesni a helyéről, érdemes menet közben is használni, így nem merül le navigálás közben.

Galéria megnyitása

Multimédiás képességek

Kamerája nagy felbontása sajnos önmagában nem garantálja a tökéletes képminőséget, nem kapott autofókuszt, ezt azok savallhatják, akik éles képet szeretnének készíteni vele, de arra tökéletesen megfelel, hogy névjegyeink mellé fényképeket társítsunk, mivel gyenge fényviszonyok mellett is látható képet készít.

Beépített fényképezővel készült képek:

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Videofelvételt maximálisan 176x144-es felbontásban és meglehetősen kevés képkockával hajlandó kreálni, de ha nagyon muszáj, legalább van mit használni. Jobban járunk, ha saját magunk konvertálunk videofelvételt (mp4 vagy 3gp formátumban) és átmásoljuk a PDA-ra, ugyanis processzora meglepően jól játssza vissza, egészen 250 Kbit/s bitrátáig 240x320-as felbontás mellett teljes képernyőn (megjegyezzük csak 12 képkocka/mp használattal, ugyanis 25-nél már néha szaggat), amit a beépített Media Player-rel tesz meg.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Utóbbi nem tartalmaz túlzottan sok funkciót, egy hangszínszabályzót azért elbírt volna, főleg, hogy a mellékelt headset csatlakoztatásával átlagon felüli  hangzásban lehet részünk (PDA kategóriában), a fülhallgatók kényelmesek, kellő méllyel rendelkeznek és nem akarnak kiesni fülünkből. Mp3-ak hallgatásakor nem tapasztalhatóak memória olvasási zajok és szám váltásakor sem recseg, tehát, ha a felső kategóriás lejátszókkal ugyan nem is, de egy átlagos mp3-as készüléknek megfelel a hangja. Beépített kihangosítóján szintén tisztán képes megszólalni, még teljes hangerő mellett is.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

III. Üzemidő, szoftverek, támogatás

Akkumulátor

A cserélhető 1300 mAh-s Lítium-Ion akkumulátor az intenzív teszt alatt egy nap alatt lemerült, de ehhez hozzá tartozik, hogy nagy fényerő mellett sokat világított a kijelző. Nagyjából 4 órát lehetett vele beszélni, átlagos használatnál pedig 3 napot is kibír, ami nagyon szép teljesítmény, ez a viszonylag kis fogyasztású és manapság inkább lassúnak nevezhető processzor érdeme is.[bold]

Szoftverkörítés[/bold]

A korábbi kiadással ellentétben a készülékre telepített összes program már magyar nyelven is elérhető (a gép első indításakor megjelenő tutorialban ki kell választani, hogy milyen régióban szeretnénk használni, így több nyelv közül is választhatunk), közülük is a legszembetűnőbb, melyet már a PDA első kézbe vételekor észrevettünk, az „Asus indító” beépített szoftvere, mely egy mobil telefon 3x4-es menüjére emlékeztet és azokat a funkciókat érhetjük el vele. Eléggé átlátható volt a Windows-os menü is, mindenesetre adott a lehetőség, hogy telefonként kezeljük a gépet, ha valakinek úgy jobban tetszik. A beépített „program váltó”, hangfelismerő és hívásszűrő jó szolgálatot tehetnek, igaz a híváshoz szükséges hang felismerése még mindig gyerekcipőben jár, mivel sokszor félreérti az azonos magánhangzójú neveket. A My Secret funkcióval titkosítani tudjuk a memóriakártyán lévő adatainkat, jó érzés biztos helyen tudni bizalmas információinkat, például PIN kódot vagy jelszót (bár ennek feltörésével nem próbálkoztunk).

A dobozban elhelyezett CD-ken néhány hasznos és kevésbé hasznos program található, melyeket most röviden áttekintjük:

Getting started CD: ActiveSync a fájlok szinkronizáláshoz, MS Outlook 2007 60 napos változatához kapunk egy linket, amit letölthetünk és megkapjuk hozzá a próba változathoz szükséges kulcsot, de régebbi Outlookkal is működik levelezési címjegyzékünk szinkronizálása.

Bónusz CD: Spb backup programmal biztonsági másolat készíthető a PDA tartalmáról. Az ASUS UntiTheme-mel a saját skinjét tehetjük fel a beépített Windows-os programokra, mint például a számológép, virtuális billentyűzet vagy Media Player-re. Megtaláljuk rajta a kézikönyvet digitális formában, végül pedig egy néhányak számára talán hasznos program lehet az Asus Remote Presenter: távoli irányítás PowerPoint fájlokhoz, mely Bluetooth-on keresztül a PC-n lévő diákat lapozhatjuk a PDA-val.

Paragon CD: PenReader: többnyelvű kézírás felismerő, mellyel teljes képernyőn is használhatjuk a ceruzát. SlovoEd: magyar-angol, angol-magyar szótár próba változata. Handy Weather: egy hasznos időjárásjelző „gadget” próba változata, mely megfelelően működött. Végül pedig kapunk egy Solitaire gyűjteményt, mely különböző játékok próbaváltozatait foglalja magában.[bold]

Támogatás[/bold]

A firmware verzió 6.0.29, erről frissítettük 6.1.6-ra, kapunk még GPS frissítésre támogatást, T9 szótárra, nagy SD kártya kezelést 8GB-ig, új firmware-t, ami megoldja az iGO telepítési problémát, de a memóriakártya kezelése sajnos változatlan maradt (már csak abban reménykedünk, hogy egy rossz példányt sikerült kifogni).

Galéria megnyitása

IV. Specifikációk és értékelés

Specifikációk:

[list type="unordered"]

[*]Operációs rendszer: Windows Mobile 6 Professional (CE 5.2.1236 kernel)

[*]Ismert technológiák: GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz

[*]Processzor: 200 MHz-es TI OMAP 850

[*]Memória: 128 Flash és 64MB SDRAM

[*]Kijelző: 2,6"-os, 240 x 320 pixel felbontású, 65 ezer színű érintőkijelző

[*]GPS: 20 csatornás SiRF-Star III vevő

[*]Bővíthetőség: microSD memóriakártya

[*]Infra: nincs

[*]Bluetooth: 2.0 (A2DP)

[*]WiFi: nincs

[*]Kamera: 2 megapixeles fixfókuszos CMOS, QCIF video 30 kép/mp-cel

[*]Hang: 2,5 mm-es jack kimenet, mikrofon, beépített kihangosító

[*]Zenei formátumok támogatása: MP3, WMA, AAC

[*]Csengőhangok támogatása: MP3, 128 szólamú MIDI, WMA, AAC+, AMR, WAV

[*]Java támogatás: J2ME (CLDC 1.1 + MIDP 2.0)

[*]Böngésző: HTTP, WAP 2.0

[*]Akkumulátor: 1300 mAh-s cserélhető Li-Ion (készenléti idő kb. 150 óra, beszélgetési idő: 4-5 óra)

[*]Mérete: 58 x 110 x 15,4 mm

[*]Tömege: 115 gramm

[/list]

[bold]

Galéria megnyitása

Értékelés és ítélet[/bold]

A modell sokat sejtető számozása eleinte csalódást okozott, ugyanis azt gondoltuk a P525 frissítéséhez lesz szerencsénk. Tudomásul kellett vennünk, hogy ha méltó utódja nem is, de egy kiváló PDA-hoz, egy jól használható GPS készülékhez és egy végszükség esetén még telefonálásra is használható mindenest kapunk mérsékelt áron. Egyszóval akinek a telefonálás nem létszükség, viszont fontos, hogy a Windows Mobile 6 által nyújtott újdonságokhoz hozzájusson, annak kimondottan ajánlott, egyébként az „elődje”, tehát a P525-ös talán még mindig jobb vétel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap