Arcformáló gének

Bár az arc formájának kialakításában több száz különböző gén játszik szerepet, a kutatók most azonosítottak öt nagyon lényegeset közülük. Az eredmények az első lépést jelentik afelé, hogy a DNS alapján rekonstruálható legyen a „tulajdonos” arca.

Arcformáló gének

Bár az arc formájának kialakításában több száz különböző gén játszik szerepet, a kutatók most azonosítottak öt nagyon lényegeset közülük. Az eredmények az első lépést jelentik afelé, hogy a DNS alapján rekonstruálható legyen a „tulajdonos” arca.

A bűnügyi laborok nagy jövőt látnak a genomika igazságügyi alkalmazásában, meglehetősen előrehaladott próbálkozások folynak például a szem és hajszín megállapítására a genetikai információk alapján. A végső cél azonban a bűnelkövető egész arcának felvázolása lenne, pusztán a tetthelyen hagyott DNS-t véve alapul.

Az arc rendkívül összetett struktúra, rengeteg genetikai faktor határozza meg végső alakját. Nyolc esztendővel ezelőtt Manfred Kayser, a rotterdami Erasmus Orvosi Központ genetikusa azt kezdte vizsgálni, hogy lehetséges-e egyáltalán annak kiderítése, hogy egy-egy gén melyik változata áll a nagy orr vagy a széles homlok hátterében. Ha ez megoldható lenne, érvelt a kutató, akkor egy számítógépes program a DNS alapján képes lenne megrajzolni az elkövető fantomképét, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy a rendőrségi rajzoló elkészíti művét a szemtanúk elbeszélései alapján.

„Már az orr, a szem és a száj alakjának megállapítása is óriási segítség lenne” ‒ mondja Bruce Budowle, az Észak-Texasi Egyetem genetikusa.

Mielőtt Kayser és kollégái hozzáláttak volna a gének azonosításához, különálló, mérhető összetevőkre osztották fel az arcot, amelyek egyénenként megállapíthatók. MR-felvételeket véve alapul kilenc alappontot határoztak meg az arcon, és az ezek közti távolságokat vették alapul egy-egy arc leírásakor ‒ például a szemek vagy az orr csúcsa és alapja közti távolságot.

A kutatók öt, 545‒2470 főt számláló csoportot vizsgáltak meg annak érdekében, hogy az arc egyes vonásait génvariációkkal hozzák kapcsolatba. Utólag további három csoporton ellenőrizték az előző tesztalanyok alapján tett megállapításokat.

Az eredmények alapján öt gén különösen lényegesnek mutatkozott az arc felépítésében. Ezek meghatározóak az arc szélességében, a szemek közti távolságban, illetve abban, hogy mennyire áll ki az orr az arc síkjából. Ezek egyikét, a PAX3 nevű gént már korábbi kutatások is arc formájához kapcsolták, legalábbis gyerekek esetében, így Kayser és kollégái megnyugodhattak: módszerük révén valóban meghatározó géneket szűrtek ki. Két másik általuk azonosított gén esetében is hasonló volt a helyzet, ezeket ugyanis előző kutatások a farkastorok, illetve a deformált állkapocs kialakulásával hozták kapcsolatba. Az utolsó két génről eddig nem tudták, hogy szerepet játszik az arc formájának kialakításában, így ezek megtalálása a kutatók számára is kellemes meglepetést jelentett.

Ami kevésbé jó hír, hogy a kutatás megerősítette azt, amit már eddig is sejteni lehetett: nincsenek igazán elterjedtnek mondható, nagy befolyással bíró génváltozatok. Ehelyett sok száz, sok ezer variáns kombinációjából áll össze az arc egyénenként jellemző formája. Ennek tudatában az első öt kulcsgén megtalálása valóban csak egy kis lépést jelent a végső cél, az arc teljes rekonstrukciója felé. Kayser és kollégái tehát a továbbiakban folytatják a gének és az arc lényeges alappontjai utáni kutatást, és igyekeznek aprólékos munkával felderíteni az egyes génváltozatok hatásait.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward