Áramkörök nyomtatása ezüsttintával

Az Illinois-i Egyetem anyagkutatói újfajta reaktív ezüsttintát fejlesztettek ki, amellyel nagy teljesítményű áramkörök nyomtathatók olcsó és mindenütt megtalálható anyagokra.

Áramkörök nyomtatása ezüsttintával

Az Illinois-i Egyetem anyagkutatói újfajta reaktív ezüsttintát fejlesztettek ki, amellyel nagyteljesítményű áramkörök nyomtathatók olyan olcsó és mindenütt megtalálható anyagokra, mint a hajlékony műanyag, a papír vagy különféle textíliák. Jennifer Lewis és S. Brett Walker tanulmánya a Journal of the American Chemical Society lapjain jelent meg.

Az olcsó és flexibilis felületekre nyomatatott áramkörök felhasználási területe széleskörű lehet: antennák, elemek, napenergetikai eszközök, ruhába építhető készülékek hozhatók létre a segítségükkel. A legtöbb vezetőképes tinta apró fémrészecskéket tartalmaz, az új anyag azonban ezüst-acetát és ammónia színtelen oldata. Az ezüst oldott állapotban van jelen a tintában mindaddig, amíg nyomtatással a felületre nem kerül, ekkor a folyékony komponensek elpárolognak, így nem rontják a vezetőképes részek hatékonyságát.

Az új tintát percek alatt ki lehet keverni, míg a régebbi, fémrészecske alapú tinták elkészítése órákig tartott és több részfolyamat elvégzését igényelte. A kikevert tinta hetekig stabil marad, így nagyobb mennyiségben is előre elkészíthető.

A reaktív ezüsttintával 100 nanométeres fúvókákon át is lehet nyomtatni, amely jóval kisebb átmérő, mint ami jelenleg használatos tintákkal lehetséges. Viszkozitása alacsony, így tintasugaras nyomtatóval, direkt „írással” vagy ráfújásos technikával is felvihető bármely felületre. További előnye, hogy alacsony hőmérsékleten hőkezelhető: a fémrészecskés tintákat vezetőképességük optimalizálása érdekében magas hőfokra kell hevíteni, amihez viszont olyan hordozóanyag kell, amely bírja ezt a hőt. Az ezüsttinta vezetőképessége azonban már 90 Celsius fokon hőkezelve megközelítette a tiszta ezüst vezetőképességét.

A kutatók jelenleg nagyfelületű, átlátszó hordozókon kísérleteznek az új tintával.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward