Áprilisi égbolt − 2014

A hónap folyamán a Mars, a Vesta és a Ceres is oppozícióba kerül a Nappal, így kiválóan megfigyelhetők az éjszakai égen, a vörös bolygó ráadásul 14-én 92 millió kilométerre közelíti meg a Földet. 

Áprilisi égbolt − 2014

A bolygók közül a Merkúr egyre inkább elveszik a kelő Nap fényében, így a hónap nagy részében egyáltalán nem észlelhető. A Vénusz nagyjából másfél órával a Nap előtt kel, láthatósága a hónap folyamán kissé romlik, de -4 magnitúdónál erősebb fényével még így is a keleti ég legfeltűnőbb égitestje. A Mars április 8-án, azaz ma éjszaka kerül szembenállásba a Nappal, a Szűz csillagképben egész éjszaka megfigyelhető. A hónap folyamán fényessége eléri az -1,5 magnitúdót.

A Jupiter éjfél után nyugszik, előtte pedig az Ikrekben látható, fényessége -2,1m. A Szaturnusz este későn kel, és a déli égen, a Mérleg csillagképben látszik. Az Uránusz ebben a hónapban nem észlelhető, 2-án került együttállásba központi csillagunkkal. A Neptunusz hajnalonta a keleti látóhatár közelében, a Vízöntőben tűnik fel.

A hónap legjelentősebb csillagászati eseménye a ma éjszakai Mars-oppozíció: a Föld ekkor halad át a Mars és a Nap között. A bolygópályák elliptikussága miatt a 26 havonta bekövetkező oppozíciók környékén nagyon eltérően alakul a két bolygó távolsága. A mostani év ebből a szempontból is különleges, hiszen 6 és fél év után most leszünk a legközelebb szomszédunkhoz. Erre azonban ismét az elliptikus pályák miatt nem a szembenállás idején kerül sor, hanem 6 nappal később, április 14-én. A közelpont pillanatában 92 millió kilométer lesz a két bolygó távolsága, addig pedig percenként nagyjából 300 kilométerrel kerülünk közelebb a Marshoz.

A közelség és a szembenállás miatt a vörös bolygó rendkívül jól megfigyelhető lesz a hónap folyamán. A Mars április 8-án éjfél után (vagyis 9-én hajnalban), 37°-os horizont feletti magassággal delel. A kedvező pozíciók miatt az északi pólus jégsapkája is kiválóan megfigyelhető, illetve egyéb felszíni részletek is láthatóvá válhatnak már kisebb műszerek (és persze a megfelelő szűrők) használatával is.

Április közepén még két érdekes szembenállásra kerül sor: a kisbolygóöv két legnagyobb égitestje, a Vesta (13-án) és a Ceres (15-én) is oppozícióba kerül a Nappal. Eközben ráadásul egymáshoz is rendkívül közel kerülnek, legkisebb távolságuk idején, április 10-én 60 millió kilométerre lesznek egymástól. A két égitest között pedig ott száguld valahol a Dawn űrszonda is, amely 2012 szeptemberében hagyta el a Vestát, és elviekben 2015 februárjában érkezik meg a Cereshez. A hónap során a szembenállás miatt a két égitest szokatlanul fényes lesz, így a mellékelt keresőtérkép és egy binokulár segítségével mindenképp érdemes lesz egy pillantást vetni rájuk.

Meteorrajt ugyan ebben a hónapban nem tudunk ajánlani, kárpótlásul viszont mellékeltük az első olyan felvételt, amely minden valószínűség szerint egy meteor repülésének utolsó pillanatait örökíti meg. A videót egy norvég ejtőernyős sisakkamerája rögzítette 2012 nyarán. Maga az ugró, Anders Helstrup nem is észlelte az eseményt, csak utólag a felvételen látta, hogy egy szikladarabra emlékeztető objektum milyen közel húzott el hozzá. Amikor a videót megmutatta az oslói Természettudományi Múzeum szakértőinek, azok megerősítették, hogy nagy valószínűséggel egy meteorról lehet szó. (Biztosat persze csak akkor lehetne mondani, ha sikerülne megtalálni a becsapódott darabot, a keresés azonban egyelőre nem járt sikerrel.)

Amikor egy nagyobb kőzetdarab belép a Föld légkörébe, a súrlódás nyomán felfénylik, ezt a szakaszt látjuk tehát, amikor hullócsillagokat észlelünk éjszakánként. Amikor a fény kihunyt, az el nem égett részek tovább folytatják útjukat a felszín felé. Ezt a sötét szakasznak nevezett periódust soha senkinek nem sikerült kamerán rögzítenie, egészen Helstrup ugrásáig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward