Antiallergén muskátli

Egy spanyol kutatócsoport genetikai módosítások révén hosszú ideig élő, pollenmentes muskátlit hozott létre. 

Antiallergén muskátli

Egy spanyol kutatócsoport genetikai módosítások révén hosszú ideig élő, pollenmentes muskátlit hozott létre. Eredményeikről részletesen a BMC Plant Biology oldalain számolnak be.

A muskátlik nemzetségébe tartozó fajokat a 17. század óta termesztik Európában, és mára a világ talán legnépszerűbb kerti és házi növényeivé váltak. Nemesítésüket is korán megkezdték, ennek köszönhetően napjainkra rendkívül sokféle levélalakkal, virágszínnel és illattal találkozhatunk a muskátlik között. Vannak korán, illetve folyamatosan virágzó fajták, és olyanok is, amelyek ellenállnak a kártevőknek, illetve a betegségeknek.

A spanyol kutatók az Agrobacterium tumefaciens nevű baktérium révén juttatták be a módosított géneket a növényi szervezetbe. Az egyik gén az izopentenil foszfotranszferáz (ipt) nevű enzimet kódolja, amely fokozza a citokininek termelődését, és így megakadályozza az öregedést. A másik beültetett gén gátolja a porzók portokjainak pollentermelését.

A baktérium bejuttatta a módosított DNS-t a közönséges muskátli sejtjeibe, ahol az beépült a genomba. Ezen sejtekből hozták létre aztán a szakértők az egyes növényeket. A génmódosított muskátli jóval bokrosabbnak bizonyult eredeti formájánál, mivel sokkal elágazóbb szerkezetű lett és több levelet is növesztett. Levelei és virágai kisebbek lettek, és jóval élénkebb színekben pompáztak a szokásosnál. A magas citokininszintnek köszönhetően pedig a növény élettartama is megnövekedett.

A másik genetikai módosítás következtében a növény egyáltalán nem termel pollent, így a súlyos allergiában szenvedők is bátran vehetnek ilyen muskátlit otthonaikba. A pollentermelődés hiánya egyúttal azt is biztosítja, hogy a módosított génállomány nem terjedhet tovább a környezetben, így nem kell attól félni, hogy az új fajták kiszorítják az eredeti fajokat. A kutatók szerint a muskátlin alkalmazott génmódosítások más dísznövények esetében is megoldhatók lehetnek, így további hosszan élő, antiallergén fajták létrehozása várható. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward