AMD + ASUS = Trinity alapú HTPC, teljesen passzív hűtéssel

Az AMD és az ASUS együttműködéséből egy érdekes koncepció született.

AMD + ASUS = Trinity alapú HTPC, teljesen passzív hűtéssel

Az AMD szakemberei és az ASUS mérnökei együttműködésbe léptek annak érdekében, hogy egy 100%-osan hangtalan HTPC születhessen, ami aztán el is készült, sőt, már  meg is tekinthető a Tokióban található Akihabara negyedben.

A hangtalan HTPC egy Streamcom F5-ös számítógépházban kapott helyet, amelynél a processzorra illeszkedő hűtőborda-talpat módosították annak érdekében, hogy az gond nélkül használható legyen a Socket FM2-es processzorfoglalathoz. A speciális hűtési megoldás lényege, hogy a processzorral érintkező talpazat átveszi a központi egység által termelt hőt, majd azt négy darab, rézből készült hőcső továbbítja az alumíniumból készült számítógépház falához, ami hatalmas hűtőbordaként funkcionálva átadja a hőt környezetének. A maximális hatékonyság érdekében a hőcsövek hosszan érintkeznek az alumínium oldallappal.

Maga a konfiguráció egy AMD A10-5700-as APU egységet alkalmaz, ami szorzózáras kivitelben érkezik – talán nem véletlenül esett rá a választás, hiszen így nem kell attól félni, hogy valami elvetemült felhasználó tuningolni kezdené a rendszert. A Trinity APU egység ASUS F2A85-M Pro típusú alaplapban kapott helyet, ami micro-ATX formátummal érkezik és az AMD legfrissebb, A85X lapkakészlete köré épül. Rendszermemóriaként 8 GB-nyi DDR3-1866 MHz-es memóriamodul teljesít szolgálatot az alaplapban – a memóriamodulok az AMD minősítését is megkapták, ami nem is csoda, hisz a gyártó kínálatában található "sajátmárkás" modulokról van szó. Az adatok tárolásáról egy Corsair Force GT sorozatú SSD meghajtó gondoskodik.

A tetszetős kis egybegép megépítésével a páros célja az volt, hogy bemutassák: passzív hűtés alkalmazása mellett is építhetnek a Trinity APU egységek vásárlói olyan HTPC konfigurációt, amely hangtalanul üzemel, mégis remek teljesítményt kínál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward