Alkoholmérő jégkockák

Az MIT egyik kutatója által kifejlesztett LED-es kockák mérik az elfogyasztott alkohol mennyiségét, illetve az ivás gyorsaságát, és színükkel jelzik, ha az illető túl sokat ivott.

Alkoholmérő jégkockák

Egy túlzottan is jól sikerült, kórházban végződő bulit követően az MIT kutatója, Dhairya Dand három hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy megoldást keres arra, hogy ez többször ne fordulhasson elő. Rövidesen ki is fejlesztette az alkoholmérő jégkockát, amely a belérejtett LED-nek köszönhetően villogva jelzi az aktuális alkoholfogyasztás mértékét.

Az ehető zselatinból készült kockákba rejtett készülék a beépített gyorsulásmérőnek köszönhetően számlálja az elfogyasztott kortyokat, és méri azt is, hogy ezek milyen gyorsan követik egymást. A kockák három színben léteznek: zöldben, narancssárgában és pirosban. Mindhárom változatból egyet aktuális italunkba pottyantva először a zöld kezd villogni a környező zajokkal (például a zenével) egy ütemre, majd ahogy belelendülünk az ivásba, először a narancs, majd a piros kocka lép működésbe, figyelmeztetve, hogy ideje lassítani. (Ehhez persze szükséges, hogy ha újabb italba kezdünk, abba áthelyezzük a kockákat.)

A figyelmeztető rendszer igazodik az ital alkoholtartalmához, és ahhoz is, hogy milyen gyorsan fogyasztjuk el. Nem mindegy tehát, hogy fél óra alatt megy le három sör, vagy három óra alatt öt gyenge koktél. Ha azonban az italozó nem lassít a piros kocka tartós figyelmeztetésére sem, a készülék arra is képes, hogy szöveges üzenetet küldjön egy előre meghatározott telefonra, figyelmeztetve a tulajdonost, hogy barátját ideje lenne hazavinni.

Az ötleten még persze lehet javítani, a fényjelzéseket például egy kockába lehetne egyesíteni, illetve valahogy azt is meg kellene oldani, hogy a fogyasztó alkoholtoleráló képességéhez is igazodjanak az érzékelők, de mint említettük, egy alig pár hónapos fejlesztésről van szó. Dand eredetileg nem is tervezte piacra dobni a kockákat, de ötlete akkora érdeklődést váltott ki, hogy komolyan gondolkodik egy Kickstarter-kampány beindításán, és közben persze tovább csiszolgatna „jégkockáin.”

Cheers - alcohol-aware glowing ice-cubes that beat to ambient music from Dhairya Dand on Vimeo.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward