Adatátviteli rekord az űrben

Az LLCD nevű lézeres kommunikációs rendszer 622 megabites feltöltési és 20 megabites letöltési sebességet biztosított a Holdat vizsgáló LADDEE űrszonda és egy földi állomás közt.

Adatátviteli rekord az űrben

Új adatátviteli rekordot állított fel a NASA az űrben: a jelenleg a Földtől 380 ezer kilométerre levő LADEE holdszondával kommunikáltak egy újfajta, lézeres rendszer segítségével. Az LLCD nevű kommunikációs rendszer 622 megabites feltöltési és 20 megabites letöltési sebességet biztosított a Hold légkörét és a felszíni port vizsgáló űrszonda és egy földi állomás közt, ez pedig ötször gyorsabb adatátvitelt jelent, mint ami a Holdra irányuló kommunikációt napjainkban jellemzi.

Az amerikai űrügynökség jelenleg rádióhullámok révén kommunikál az űreszközeivel, azonban ahogy a szondák egyre nagyobb távolságokat járnak be, ez a fajta adatátvitel egyre nagyobb energiákat és persze növekvő méretű vevőantennákat is igényel. A jelenlegi legtávolabbi ember alkotta eszköz, a Voyager−1 jeleinek vételéhez például egy 70 méter átmérőjű tányérokra, az úgynevezett Mélyűri Hálózat (Deep Space Network, DSN) antennáira van szükség. Ezt a fajta kommunikációt szeretnék a NASA mérnökei leváltani a lézeres rendszerrel, amely révén a Naprendszer legtávolabbi pontjai közt is gyorsan lehetne kapcsolatot teremteni.

A Mélyűri Hálózat goldstone-i antennája

Az egyelőre fejlesztés alatt álló technológia révén minden korábbinál nagyobb felbontású felvételek, és akár 3D videók is továbbíthatók lehetnek. Hozzátartozik ugyanakkor a dologhoz, hogy a lézeres kommunikációhoz jóval pontosabb célzásra van szükség, mint a rádióhullámos változatnál. A koncentrált fénysugarakat nagyon precízen kell irányítani ahhoz, hogy a rendkívül távoli célt eltalálja a nyaláb, és még ha pontos is a célzás, számos egyéb tényező zavarhatja meg a sugár útját. Ez a probléma az LLCD mostani tesztelése során is jelentkezett, a kommunikáció jóval lassabb volt, amikor a Hold a horizont közelében tartózkodott, mint amikor közvetlenül a földi állomás fölött, hiszen az előbbi esetben jelentősen hosszabb utat kellett megtennie a porral, párával és számtalan egyéb zavaró tényezővel teli földi légkörben a jelnek.

A rengeteg kihívás vár tehát még legyőzésre, a fejlesztők azonban továbbra is úgy vélik, hogy a lézeres megoldás lehet a jövő űrbéli kommunikációjának kulcsa, sőt, egy napon talán a bolygóközi internet alapja is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward