A zebra csíkjainak esete a magyar kutatókkal

Horváth Gábor, az ELTE fizikusa és munkatársai szerint a zebra csíkjai a vérszívók elleni védekezést szolgálják. 

A zebra csíkjainak esete a magyar kutatókkal

Aki afrikai utazást tervez, jobban teszi, ha szert tesz némi zebracsíkos ruházatra, magyar és svéd kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a zebra csíkjai összezavarják a vérszívókat tájékozódását, így hatékony védelmet jelentenek a kellemetlen rovarok ellen. A tanulmány Journal of Experimental Biology című lapban jelent meg.

A kutatókat régóta foglalkoztatja a zebra különleges csíkjainak rejtélye, számos elmélet született a témában, ezek többsége azonban minden tudományosságot nélkülöz. „Ez az első igazán meggyőzőnek tűnő teória az elmúlt 120 év elméleteinek sorában” ‒ mondta a kutatás eredményeinek hírére Tim Caro, a Kaliforniai Egyetem viselkedés-ökológusa.

A korábbi elméletek között szerepel, hogy a csíkok összezavarják a ragadozókat, álcázásra (az oroszlán színvak) vagy éppen a csorda tagjainak azonosítására szolgálnak. Mindeddig azonban senki sem próbálkozott az elméletek kísérleti bizonyításával, mondta el Susanne Åkesson, a svédországi Lund Egyetem evolúciós ökológusa, a tanulmány egyik szerzője. A kutatókat érdekelni kezdte, hogy vajon a csíkok vonzóak-e a bögölyfélék, illetve a cecelegyek számára. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a cecelegyek a fekete színt preferálják a fehérhez képest, de nem derült ki, hogy miért.

A böglyök kapcsán egy korábbi kutatás során Åkesson és munkatársai megállapították, hogy a vérszívók a sötét színű lovakat vonzóbbnak találják a világosabbaknál, mivel a sötétebb szőrről visszaverődő polarizált fény nagyon hasonlít azon tócsák visszavert fényéhez, ahová a rovarok petéiket rakják le. A fehér szőrről visszaverődő fény viszont nem hasonlít ehhez.

Åkesson és Horváth Gábor, az ELTE fizikusa egy Budapesthez közeli lótenyésztő telepen végezték kísérleteiket, ahol nem volt hiány a vizsgálni kívánt rovarokból. Fekete, fehér és csíkos mintázatú táblákat, illetve fekete, barna, fehér és zebracsíkos életnagyságú műanyaglovakat állítottak fel egy legelőn, majd a tárgyakat növényi olajjal, illetve színtelen, szagtalan ragasztóval kenték le, hogy az érdeklődést mutató böglyöket számba tudják venni.

Az eredmények alapján a csíkok még a fehér színnél is taszítóbbak a vérszívók számára, mivel a rovarok az egységesebb visszavert fényt preferálják. A keskenyebb csíkok még kevesebb rovart vonzottak, mint a vastagabbak, hasonló okokból. A kísérlet során az is kiderült, hogy a valódi zebrák csíkjainak szélessége megfelel annak, amelyet a kutatók kísérletileg optimálisnak találtak a rovarok elkerülésére. Így a kutatók következtetése szerint igen valószínű, hogy a zebrák csíkjai valóban a vérszívók elleni védekezést célozva jöttek létre. A következő lépés az eredmények igazolása lesz a zebrák természetes környezetében. A szagok ugyanis vonzóvá tehetnek egyes színeket és mintázatokat a cecelegyek számára, és a vadon élő zebrák nagyon erős szaggal rendelkeznek. Elképzelhető, hogy a szagot olyan hívogatónak találják a rovarok, hogy a taszító mintázattal nem is törődnek.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward