A világ legkisebb áramköre

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan áramkört hozott létre, amely két, egymástól mindössze 15 nanométerre elhelyezett vezetékből áll. 

A világ legkisebb áramköre

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan áramkört hozott létre, amely két, egymástól mindössze 15 nanométerre (kb. 150 atomnyira) elhelyezett csupasz vezetékből áll. Guillaume Gervais, a McGill University fizikusa és Mike Lilly, a Sandia National Laboratories kutatója vezetésével először tanulmányozták, hogyan hatnak egymásra egy áramkör vezetékei, ha ilyen közel vannak.

Az eredmények meglepőek: egy adott irányú áram az egyik vezetékben a körülményektől függően a másik vezetékben ehhez képest pozitív és negatív irányú áramot is gerjeszthet. (A Coulomb drag-nek nevezetett jelenségben az egyik vezetékben folyó áram elektromos feszültséget kelt a hozzá közeli másik vezetékben is, kizárólag a töltések közt fellépő Coulomb-kölcsönhatásoknak köszönhetően.) A szakértők szerint ez az eredmény azt jelenti, hogy át kell értékelnünk, amit tudni vélünk arról, hogyan is működnek az áramkörök nanoméretekben.

A felfedezés az áramkörök hatásfokának növelésén kívül a termelődő hő problémáját is megoldhatja. Markus Büttiker, a Genfi Egyetem elméleti fizikusa szerint lehetséges a hőveszteség hasznosítása egymáshoz közel elhelyezett vezetékekkel. Véleménye szerint a kutatás eredményei alapjaiban változtathatják meg a nanoelektronikát. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward