A varjak a súlybecslésben is jók

Meg tudják állapítani egy tárgyról, hogy könnyű vagy nehéz pusztán abból, hogy az mennyire leng ki a szélben.

A varjak a súlybecslésben is jók

Számunkra egyértelműnek tűnik, hogy ha egy objektumot a legkisebb légáramlat is képes kimozdítani, az minden bizonnyal könnyű, és ha legnagyobb szélroham sem bír vele, akkor viszont nehéz. De vajon a nem emberi fajok is képesek hasonlóra? Az elmúlt évek kutatási eredményei alapján kevéssé meglepő módon az új-kaledón varjak esetében a jelek szerint ez a helyzet.

„Emberként pontos fogalmaink vannak arról, hogy mint jelent a súly különféle körülmények között” – mondja Sarah Jelbert, a Cambridge-i Egyetem kutatója, a varjakkal kapcsolatos új vizsgálat vezetője. A kutató és kollégái 12 madarat tanítottak meg arra, hogy egyértelműen jelezzék, ha könnyűnek vagy nehéznek ítélnek egy tárgyat. A betanítás alatt az állatok megérinthették és megemelhették az objektumokat, és hat madár akkor kapott jutalmat, ha a prezentált két objektum közül könnyebb tárgyat dobta be etetőtáljába, hat másik pedig a nehezebb tárgy kiválasztásakor részesült díjazásban.

A következő fázisban aztán két ismertelen tárgyat, egy nehezebbet és egy könnyebbet lógattak a madarak elé madzagokon, majd egy működő ventilátort irányítottak ezekre. Az objektumokat aztán a varjak elé helyezték, és az állatok az esetek 73 százalékában elsőre a megfelelő darabot ragadták meg a jutalom megszerzéséhez, úgy, hogy előtte csak mozogni látták a tárgyakat, de közelebbi interakcióba nem kerültek ezekkel. Ha a kísérlet során a ventilátort nem kapcsolták be, a madarak ugyanúgy viselkedtek, mint a betanítás alatt: véletlenszerű sorrendben megemelték a két tárgyat, majd attól függően, hogy melyik csoportba tartoztak, a könnyebbet vagy a nehezebbet vitték az etetőhöz.

Galéria megnyitása

Az új-kaledón varjak híresen gyorsan tanulnak, és meglepően összetett eszközök készítésére képesek annak érdekében, hogy megoldjanak egy-egy feladatot. A minél pontosabb „súlybecslés” valószínűleg a vadon élő madarak esetében is fontos előnyt jelenthet, hiszen a magvak nehézsége sokat elárulhat arról, hogy azok egészségesek, vagy nincs bennük annyi tápanyag, hogy érdemes lenne vesződni feltörésükkel. Azok a madarak pedig, amelyek képesek ezt a mag közelebbi vizsgálata nélkül is megállapítani, előnyre tehetnek szert a táplálékkeresés során, mondja Jelbert.

A súly fogalmának alapvető megértése számos más faj számára is hasznos lehet, hiszen az állatok csak ennek ismeretében tudják felmérni, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy egy nagyobb tömegű objektum rájuk esik. A súlybecslés képessége tehát vélhetően elterjedt az állatvilágban, hogy milyen szinten művelik ezt a különböző fajok, az azonban egyelőre rejtély, mivel ilyen irányú kísérleteket eddig a varjakon kívül csak emberi résztvevőkkel végeztek. Számos kutató egyenesen azon a véleményen volt, a súly koncepcióját csak az ember értheti meg.

Jelbert szerint azonban igen valószínű, hogy a varjakon kívül a nem emberi főemlősök is komplex súlyfelfogással rendelkeznek, aminek vizsgálatához hasonló kísérleteket tervez végezni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap