A vaping segít a cigizésről való leszokásban, de a nikotinfüggőséget nem oldja meg

Aki hagyományos nikotinhelyettesítő terápiát, tapaszt, rágót stb. használ, sokkal jobb eséllyel szabadul meg a nikotintól, mint az e-cigire áttérők.

A vaping segít a cigizésről való leszokásban, de a nikotinfüggőséget nem oldja meg

Egy új vizsgálat eredményei szerint az e-cigaretták több embernek segítettek ugyan leszokni a dohányzásról, mint a hagyományos niktonhelyettesítő terápiák, de a nikotinfüggőségtől ezekkel sem olyan könnyű megszabadulni, sőt. A vizsgálatban résztvevők többsége a vaping kipróbálása után is folytatta a cigizést, és azok, akik letették a hagyományos cigarettát, egy évvel a vizsgálat kezdete után még mindig e-cigiztek.

Az e-cigit gyártó cégek azzal reklámozzák magukat, hogy termékük kevésbé kockázatos az egészségre, mint a hagyományos cigaretta, így segíthet a dohányzásról való leszokásban. Az egészségügyi szakértők szerint viszont a cigarettánál kevésbé kockázatos dolgot találni nem túlságosan nehéz, így nem igazán magas a léc, és az is nyitott kérdés, hogy a vaping valóban segít-e leszokni.

Az új kutatás azon kevés vonatkozó vizsgálatok egyike, amelyek végre szisztematikusan és átfogóan vizsgálják a kérdést. Módszertani oldalról ugyanakkor még ez a munka sem volt teljesen tökéletes, mivel a résztvevők tudták, hogy e-cigit, rágót vagy tapaszt használnak (ami hatóanyag nélküli termékekkel elkerülhető lett volna), ami befolyásolhatta az eredményeket.

Galéria megnyitása

A vizsgálat azonban a terület szakértői szerint így is nagyon fontos mérföldkő. A kutatók 866 önkéntest toboroztak, akik le akartak szokni a dohányzásról. A résztvevők fele az általa preferált nikotinhelyettesítőt kapta, a többiek pedig egy-egy e-cigit. A vizsgálat során a szakértők rendszeresen találkoztak a résztvevőkkel, és felmérték, hogyan alszanak, nincs-e hányingerük, nem éreznek-e fájdalmat, és hogy köhögnek-e. A legnagyobb kérdés pedig az volt, hogy egy év elteltével kinek sikerül a leszokás.

Ennek igazolására a kutatók a lehelet szénmonoxid-szintjét vizsgálták, amiből kiderül, ha valaki dohányzik. A vizsgálat végére az e-cigit használók 18 százaléka feladta a hagyományos cigarettát, a másik csoportban azonban ez az arány csak 9,9 százalék volt. Az e-cigi használók ráadásul sokkal jobban kedvelték a leszokás eszközét, mint a többiek, és kevesebb elvonási tünetük volt.

Ennek viszont negatív következményei is voltak: bár a cigiről nagyobb arányban szoktak le, mint a másik csoport, az e-cigizők 80 százaléka csak átszokott az új eszközre, miközben a hagyományos nikotinhelyettesítőket használók közül azok, akik leszoktak, egy év után 91 százalékban már helyettesítőt sem használtak. Vagyis a vaping a cigit segített ugyan gyorsan letenni, de a nikotinfüggőség kezelésében korántsem bizonyult olyan hatékonynak. A kísérlet során ráadásul nem is a legnépszerűbb rendszereket, a Juulhoz hasonló ultrakompakt, PODos készülékeket használták, amelyekről valószínűleg kényelmességük és a magas nikotindózis miatt még nehezebb lehet leszokni, mint a kutatásban használt újratölthető e-cigiről.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap