Shop menü

A UBISOFT MENTEGETŐZIK AZ ASSASSIN’S CREED SHADOWS KAPCSÁN

Akár a teljes játékipart megváltoztathatja az AC sikere vagy bukása.
Török Roland
Török Roland
A Ubisoft mentegetőzik az Assassin’s Creed Shadows kapcsán

A gamer világ egy része hatalmas figyelemmel kíséri, hogy mi lesz az Assassin’s Creed Shadows sorsa. Az 1579-es Japánban játszódó epizód ugyanis elképzelhető, hogy túl nagy kockázatot vállalt azzal, hogy a sorozat történetében először nem (csak) helyi etnikumba tartozó főszereplőt rak a játékosok kezébe, hanem a kor történelmének ismeretében az egyetlen fekete japán testőrt, esetlegesen szamurájt, Yasukét. 

A japánokról tudni kell, hogy a történelemben többször is nyitották és zárták a határaikat, a szigeten kívülről jövők pedig nem mindig voltak szívesen látott vendégek. Yasuke valóban a kor kuriózumának számít, ám a Ubisoft erős túlzásokba esett a marketing kapcsán, amikor tényként azt állította, hogy Yasuke színesbőrű szamuráj volt és fontos szerepet töltött be a japán történelemben. Ezeket az információkat azonban valójában nem tudhatjuk, a kevés fennmaradt írásos emlék alapján Yasuke talán lehetett szamuráj, de inkább valószínű az, hogy csak biodíszlet volt, aki termetével félemlíthette meg Nobunaga Oda ellenségeit, mintsem valódi akarattal és szabadsággal bíró harcos lett volna. Ezek miatt a marketinges túlzások miatt már a japán kormány is vizsgálódik, mellyel együtt a játék körüli botrányok fokozódnak

És hogy miért is figyeli mindenki árgus szemekkel az Assassin’s Creed Shadows-ot? Azért, mert mindenki tudni akarja, bukás lesz-e a játék. 

Amennyiben az Assassin’s Creed Shadows sikeres lesz, akkor bebizonyosodik, hogy valóban jogos volt a Ubisoft meglátása azzal, hogy az egyik főszereplőt a bőrszíne és a köré építhető legendák miatt választotta a Japánban játszódó epizód egyik főszereplőjévé. Azonban, ha a játék bukás lesz, akkor viszont lehetséges, hogy tovább erősödik a folyamat, ami a DEI részlegek és cégek eltűnéséhez vezethet. A Ubisoft egyelőre úgy tűnik, hogy ez utóbbitól tart, legalábbis egyre inkább tűzoltó módba kapcsol. 

A francia gyökerű cég bár igyekszik hangsúlyozni, hogy az előrendelések alapján minden a legnagyobb rendben, egyre többször lépnek vissza a saját korábbi kijelentéseiktől, sőt, próbálják menteni magukat azokban a kérdéskörökben, amikben súlyosan tévedtek a fejlesztés folyamán. 

A legújabb közleményükben kinyilvánítják köszönetüket a közösség felé, és egyetértenek azzal, hogy ennek a játéknak az elkészülte az ő álmuk is egyben. A megjelenés óta azonban látják, hogy főleg a japán játékosok kérdőjelezik meg a munkájukat, ezért szeretnének tisztázni pár dolgot. Részükről rengeteg erőfeszítést tettek, hogy tiszteletteljes módon nyúljanak a feudális Japán témájához, de ezeket nem, mint tényeket, hanem mint inspirációs forrást használták: „Az Assassin’s Creed Shadows elsősorban egy szórakoztatás céljára készült videojáték...” – írják a közleményükben. 

A Ubisoft szerint rengeteg mindenkivel konzultáltak a játék fejlesztése folyamán, történészek, kutatók és a Ubisoft Japán munkatársaival is, így ezek mentén hozták meg a kreatív döntéseket.  

A Ubisoft egyértelműen kijelenti, hogy a tanácsadóik közül senki se lehet felelős, hiszen nem ők hozták meg a fejlesztési iránnyal kapcsolatos döntéseket. 

A Ubisoft a közlemény végén most először viszont elismeri, hogy Yasuke valódi története továbbra is kérdés tárgya, bár ők azt a történetet választották, miszerint szamuráj volt, ez pedig az ő döntésük, amit meghozhattak, hiszen ez csak egy kitalált történet. 

A megjelenés után a számok nem fognak hazudni: amennyiben a játék sikeres lesz, akkor kiderül, hogy csak a hangos kisebbség az, amelyik minden fórumon próbálja kinyilvánítani a nemtetszését. Ám amennyiben a játék számai nem hozzák az elvárt szintet, és a botrányok miatt elmaradnak a vásárlók, akkor jelentős változások mehetnek majd végbe a játékiparon belül. Az AC Shadows november 12-i megjelenése után nem sokkal kiderülhet, mi is a valóság a kérdésben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére