A tökéletesség illúzió − még 50 ezer generáció után is

Ez derül ki az eddigi leghosszabb evolúciós laborkísérletből: a baktériumok még  változatlan környezetben, 50 ezer generáció után is képesek újabb és újabb aprócska változtatásokkal növelni rátermettségüket.

A tökéletesség illúzió − még 50 ezer generáció után is

Ha fejlődésről van szó, a tökéletesség nem létezik − ez derül ki az eddigi leghosszabb evolúciós laborkísérletből. A baktériumok még egy tökéletesen változatlan környezetben, 50 ezer generáció után is képesek újabb és újabb aprócska változtatásokkal növelni rátermettségüket.

Richard Lenski, a Michigani Állami Egyetem kutatója 1988-ban 12 ugyanazon Escherichia coli törzsből származó baktériumkultúrával vágott bele az ominózus kísérletbe, amely immár 50 ezer generáció fölött jár. Lenski minden kultúra minden 500. generációjából mintát vett, majd lefagyasztotta azt, mesterséges „fosszíliákat” kreálva a laboratóriumi evolúció nyomon követése érdekében. Ilyen módon a kísérlet bármelyik szakaszából származó baktériumok össze tudja egymással hasonlítani rátermettségük (fitneszük) szempontjából.

Tízezer generáció után úgy tűnt, hogy a baktériumok elérték a rátermettség felső határát, azonban ahogy a kísérlet tovább folyt, kiderült, hogy nincs erről szó. Amikor egymással kell versengeniük a különböző generációk tagjainak, a később világra jött baktériumok minden esetben gyorsabban gyarapodnak, mint a régebbi generációk tagjai. Vagyis minden jel arra mutat, hogy esetükben a fitnesznek nincs felső határa (vagy legalábbis egyelőre nem sikerült elérni).

Az adatsorok alapján a rátermettség lassuló ütemben növekszik ugyan, de ha hasonlóképpen folytatódik, a matematikai elemzések szerint még 2,5 milliárd generáció múlva is fokozódni fog, vagyis az ifjabb generációk továbbra is jobb túlélési esélyekkel indulnak majd neki az életnek, mint a régebbiek. Lenski eredményei tehát az sugallják, hogy az evolúció még egy változatlan környezetben fejlődő faj esetében sem érheti el soha azt a tökéletes szintet, amelyet követően megszűnnének a még jobbra törekvő változások. Mindig van hova előre lépni.

Az evolúciós biológusok egyik kedvelt hasonlata szerint a fajok mindig az adott környezeti körülmények mellett elképzelhető legtökéletesebb állapot elérése irányába fejlődnek. A való világban ez persze elérhetetlen cél, hiszen a környezet gyorsabban változik, mint ahogy az evolúciós folyamatok azt követni tudnák. A jelenlegi kísérlet alapján azonban a tökéletesség még művi körülmények közt sem teljesíthető be, mivel úgy tűnik, hogy jóval több ponton leheteséges a környezethez (még egy nagyon egyszerű környezethez) való alkalmazkodás, mint eddig hitték a szakértők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward