A technológia és a családi kapcsolatok

A Samsung Techonomic Index nevű program keretében Európa-szerte országonként ezer felnőtt válaszadó bevonásával igyekeztek kideríteni a kutatók, hogy az emberek mennyi időt töltenek a különféle elektronikai eszközök használatával, és hogy ez milyen hatással van társas kapcsolataikra.

A technológia és a családi kapcsolatok

Érdekes felmérést végzett a Samsung megbízásából az Ipsos MORI független piackutató cég: a Techonomic Index nevű program keretében Európa-szerte országonként ezer felnőtt válaszadó bevonásával igyekeztek kideríteni, hogy az emberek mennyi időt töltenek a különféle elektronikai eszközök használatával, és hogy ez milyen hatással van társas kapcsolataikra. Az adatfelvételre 2014 áprilisában került sor.

A felmérésből többek közt kiderült, hogy a magyar válaszadók munkaidőn kívül átlagosan napi 10−11 órát használják a különféle háztartási és szórakoztató eszközöket − a mosógéptől a mobiltelefonig. Ez jelentősen magasabb az európai átlagnál, amely 7,7 óra. Egy átlagos háztartásban 15 elektronikai készülék található (az európai átlag 18), amelyekre nagyjából 55 ezer forintot költöttek a legutóbbi negyedévben a megkérdezettek.

Ami az említett technológiai eszközök mibenlétét illeti, a háztartási gépeken túl a magyar válaszadók 36 százaléka két, 20 százaléka pedig három tévével is rendelkezik otthonában. Nagy népszerűségnek örvendenek továbbá a mobiltelefonok és a táblagépek. Ez utóbbi kapcsán érdekes adat, hogy a válaszadók 12−15 százaléka azért vásárolt magának új kütyüt, mert kisebb, könnyebb készülékre vágyott.

Az európai és a magyar válaszadók kétharmada úgy véli, hogy a technológiai újítások közelebb hozták őket családjukhoz. A magyar megkérdezettek több mint fele úgy látja, hogy a mobiltelefonok, táblagépek és közösségi hálók eredményeként a korábbinál gyakrabban kommunikál közvetlen rokonaival.

Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének szociológusának elmondása szerint a hazai trendek követik a nyugat-európai tapasztalatokat. Az eredmények alapján a kutató szerint egyértelmű, hogy a család és a családi kapcsolatok első helyen szerepelnek a magyarok életében. A hazai válaszadók több mint fele napi szinten tartja a kapcsolatot szüleivel, a testvérek egymással jellemzően két-három naponta beszélnek, míg a nagyszülőkkel heti gyakorisággal zajlik valamiféle kommunikáció.

A megkérdezettek kétharmada nem él egy városban családtagjai többségével, így a technológia által biztosított kapcsolattartás különösen fontos szerepet kap a szoros viszony megőrzésében. A családi kapcsolatok ápolásában egyébként eltérések figyelhetők meg a különböző nemzetek közt. Míg az olaszok és a spanyolok 38, illetve 36 százaléka naponta többször is kommunikál szüleivel, ugyanez csak a magyar válaszadók 31 százalékára jellemző.

Magyarországon továbbra is a telefonálás jelenti a legfontosabb kommunikációs csatornát a családtagok között, de ahogy Hammer Ferenc elmondta, a kapcsolati forma jellege is meghatározó a kommunikáció módjának kiválasztásában. Míg az európai átlagra az jellemző, hogy a szülőkkel telefonálnak a legtöbbet a megkérdezettek, idehaza a partnerek és a házastársak közt a legjellemzőbb a telefonálás. SMS-sel inkább barátainkkal kommunikálunk, illetve ez utóbbi helyét egyre inkább átveszik az e-mailen és különböző közösségi csatornákon zajló információcserék.

Kimagasló eltérés mutatkozik a magyarok és az európai átlag közt, ami a közösségi média megítélését illeti a családi kapcsolatokban. Míg Európában a válaszadóknak csak 28 százaléka véli úgy, hogy a Facebook révén jobban megérteti magát legközelebbi hozzátartozóival, Magyarországon ez az arány 78 százalék.

A kapcsolatok lezárásában is egyre fontosabb szerep jut a telefonáláson kívüli kommunikációs csatornáknak. Érdekes adat például, hogy a megkérdezettek 7 százaléka szakított SMS-ben korábbi partnerével. A technológia ugyanakkor az együtt élő családtagok kapcsolatépítésében is fontos szerepet játszik. A magyar válaszadók közel fele napi szinten közösen tévézik hozzátartozóival, 20 százalékuk pedig együtt videojátékozik gyermekével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward