A Tatuinhoz hasonló bolygókon gyakran lehet napfogyatkozás

Egy új vizsgálat szerint a szoros kettőscsillagok bolygói csillagaikkal gyakorlatilag egybeeső síkban keringenek, a lazább kettősök planétái viszont (közel) merőleges pályákon mozognak.

A Tatuinhoz hasonló bolygókon gyakran lehet napfogyatkozás

Tekintve, hogy a szakértők szerint a Tejútrendszer (és vélhetően az egész világegyetem) csillagainak többsége kettős vagy többes rendszerek tagja, a létező exobolygók között rengeteg olyan lehet, amelyik a Csillagok háborúja Tatuinjához hasonlóan két csillag körül kering. Egy friss kutatás eredményei szerint ráadásul ezek a bolygók nagy valószínűséggel a csillagok keringési síkjában haladnak, ami például azzal az érdekes következménnyel jár, hogy ezeken a planétákon nagyon gyakoriak a teljes napfogyatkozások.

A szakértők az ALMA távcső segítségével vizsgáltak olyan fiatal kettőscsillagokat, amelyek körül még ott van az anyagkorong, amelyből maguk is formálódtak, és amelyből bolygóik is képződnek. Egyes esetekben ezek az anyagkorongok a két csillag keringési síkjához igazodnak, máskor viszont ehhez képest jelentősen megdőltek.

A kutatók vizsgálata alapján a porkorong dőlésszöge a csillagok közelségével van összefüggésben, vagyis ha a csillagok 30 napnál rövidebb idő alatt kerülik meg egymást, akkor a porkorong síkja gyakorlatilag egybeesik a csillagokéval, ha viszont ennél távolabb vannak egymástól a központi égitestek, akkor a porkorong síkja ettől eltér, és a legtöbb esetben merőleges a csillagok keringési síkjára.

A mindössze 3 millió, 425 fényévre található éves UZ Tau rendszere például négy csillagból, két egymás körül keringő kettőscsillagból áll. Az egyik kettős tegy 0,93 és egy 0,28 naptömegű égitest alkotja, amelyek 19 nap alatt kerülik meg a közös tömegközéppontot. Ezeket egy 4 milliárd kilométer sugarú anyagkorong veszi körül, amelynek síkja pár fokos hibahatárral egyezik a csillagok síkjával. Ez a megfigyelés a többi vizsgált rövid periódusú kettős esetében is helytállónak bizonyult.

Amikor azonban egymástól távolabb keringő kettősöket vizsgáltak, erősen megdőlt korongokat találtak. A szintén négy csillagból álló HD 98800 esetében például az egyik kettőscsillag tagjai 315 nap alatt kerülik meg egymást, és a körülöttük található porkorong merőleges a keringési síkjukra. És ez általában jellemző volt a vizsgált lazább kettősökre.

Egyelőre nem világos, hogy mi ennek az oka, valószínűleg a lazább kettősök gravitációs hatása miatti megváltozott gázáramlás lehet a háttérben, amely a korong enyhe kezdeti megdőlése esetén annak merőlegesig dőlését eredményezheti. De hogy ez hogyan történhet, azt még nem sikerült modellezni.

Galéria megnyitása

Az új megfigyeléseket az exobolygókkal kapcsolatos ismeretek is alátámasztják, bár ezen a téren még jelentősek a hiányok. A Kepler által vizsgált szoros kettősök körül jellemzően velük egy síkban keringő bolygókat látni. Ugyanakkor az űrtávcső megfigyelési módszere miatt nem igazán volt érzékeny a megdöntött bolygópályákra, így azt egyelőre nem tudni, hogy a lazább kettősök bolygói valóban közel merőleges pályákon keringenek-e.

A Tatuinra visszatérve, a filmbeli ábrázolások alapján a bolygó csillagai valószínűleg a szoros kettősök sorát erősítik, amiből mindezek alapján az következik, hogy a bolygó velük egy síkban kering. Ami azért is érdekes, mert az ilyen, úgynevezett koplanáris cirkumbináris bolygókon, ha a pályasíkjuk teljesen egybeesik a csillagokéval, pár naponta teljes napfogyatkozás van. Ami persze nem jár olyan sötétséggel, mint a földi verziók, hiszen nem egy hold takarja ki a csillag korongját, hanem egy másik, szintén fényt kibocsátó csillag, de ettől függetlenül érdekes élmény lehet, ami minden bizonnyal hatással van a felszínre, és a potenciális életre is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap