A Tatuinhoz és a Földhöz hasonló bolygókat talált a TESS

A NASA legújabb exobolygóvadász űrtávcsöve eddig legalább 37 extraszoláris planéta létezését erősítette meg, és több mint 1500 új bolygójelöltet talált.

A Tatuinhoz és a Földhöz hasonló bolygókat talált a TESS

A TESS friss felfedezései között szerepel egy ritka, úgynevezett cirkumbináris planéta, amely egy kettőscsillag körül, annak mindkét tagját megkerülve kering. Ilyen rendszerekből egyelőre csak nagyjából két tucatot ismerünk, annak ellenére, hogy a csillagászok vonatkozó becslései szerint a Tejútrendszer csillagainak legalább fele kettős vagy többes rendszerek tagja.

A TOI 1338 b 1300 fényévre, a Festő csillagképben található. A bolygó egy, a Napnál kicsit nagyobb csillag és egy aprócska vörös törpe körül kering, amelynek tömege nagyjából 30 százaléka a Napénak. A két csillag meglehetősen közel kering egymáshoz: 14,6 naponta kerülik meg a rendszer közös tömegközéppontját. A bolygó pedig 95 naponta kerüli meg a központi kettőst.

A szakértők szerint ez az elrendezés még legalább 10 millió évig stabil maradhat, a bolygó keringési síkja ugyanakkor menet közben jelentős változásokon megy át. Bár a planéta jelenleg a Földről nézve a csillagok korongja előtt halad el (így tudta észlelni a fedési módszerrel vizsgálódó TESS), 2023 novemberére pályája úgy módosul, hogy tőlünk nézve legalább 8 évig nem fog a csillagok előtt átvonulni.

A változó dőlésszögű pálya a kutatók elmondása szerint egyáltalán nem meglepő, hiszen több cirkumbináris bolygó kapcsán is megfigyeltek már hasonlót. Magáról az újonnan detektált bolygóról egyelőre nem sokat tudni azon túl, hogy annak tömegét 6,9 földtömegre becsülik a kutatók. Hogy pályáján és csillagain túl másban is hasonlít-e a Tatuinra az égitest, azt majd a következőgenerációs űrtávcsövek – köztük a jövőre remélhetőleg tényleg elinduló James Webb távcső – deríthetik ki.

Galéria megnyitása

A TESS másik érdekes új felfedezése talán még ennél is izgalmasabb, az űrtávcsővel vizsgálódó szakértők ugyanis 101 fényévre a Földtől ráakadtak egy olyan bolygóra, amely akár az életre is alkalmas lehet. A TOI 700 d az első Földhöz hasonló méretű planéta a TESS katalógusában, amely csillaga élhető zónájában kering, vagyis elvileg létezhet folyékony víz a felszínén. Ahogy a bolygó betűjele mutatja, a rendszerben két másik, a csillaghoz közelebb keringő bolygót is talált a TESS.

A bolygók egy vörös törpe körül keringenek, amelynek tömege 40 százaléka a Napénak és fele olyan forró, mint saját csillagunk. A d jelű, legtávolabbi ismert planéta 37 naponta kerüli meg csillagát, tehát még mindig nagyon közel van ahhoz, de egy picit így is hűvösebb a Földnél, ugyanis a földi napfénymennyiség nagyjából 86 százaléka éri el. Az égitestet már a Spitzer űrtávcsővel is megvizsgálták, és a vizsgálatok alapján nagyjából 22 százalékkal nagyobb átmérőjű a Földnél.

A kutatók különféle szimulációkkal vizsgálták, hogy a bolygó felszínén különböző légköri feltételek mellett milyenek lehetnek a körülmények, és megítélésük szerint a planétán minden adottnak tűnik ahhoz, hogy élhető legyen. A modellezés során a felszín a legváltozatosabb körülmények között is képes volt a feltételezett felszíni vizeket megtartani, és egyetlen esetben sem alakult ki olyan fokozott üvegházhatás, amilyen például a Vénuszra jellemző.

A kutatók mindebből úgy vélik, hogy ha a TOI 700 d valóban kőzetbolygó és rendelkezik légkörrel, akkor kiváló jelölt lehet arra, hogy életet keressünk rajta. Egyelőre azonban az sem zárható ki, hogy egy miniatűr gázbolygóról, egy minineptunuszról van szó. Ezt a kérdést szintén a jövő űrtávcsövei dönthetik el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap