A szívünk és a tüdőnk is érzi az illatokat?

Elképzelhető, hgy orrunk szaglóhámján kívül valamilyen módon más szerveink is észlelhetik a minket körülvevő illatokat, egy német ugyanis kutatás kiderítette, hogy szívünk, tüdőnk és vérünk sejtjei rendelkeznek az ehhez szükséges szagreceptorokkal.

A szívünk és a tüdőnk is érzi az illatokat?

Elképzelhető, hogy a szagok jóval fontosabb szerepet töltenek be életünkben, mint eddig hittük. A Müncheni Műszaki Egyetem kutatóinak egy csoportja ugyanis rájött, hogy szívünk, vérünk, tüdőnk és más szerveink sejtjei is rendelkeznek azokkal a szagreceptorokkal, amelyek az orrban felelősek a különféle illatok érzékeléséért. A felfedezés rengeteg kérdést felvet azzal kapcsolatban, hogy mennyit érzékelnek különféle szerveink a frissen lefőzött kávé vagy éppen a sütőből éppen kivett sütemény illatából.

Ahogy Peter Schieberle, az élelmiszerkémia és -technológia nemzetközi hírű szakértője az Amerikai Kémiai Társaság ülésén elmondta, hogy a kutatók mindeddig abból indultak ki, hogy szaglóhám az egyetlen, amely a különféle anyagok levegőben lebegő részecskéit megkötve, a szagok érzéséért és azonosításáért felel. Ahogy a beérkező molekulák összekapcsolódnak a G-protein-kapcsolt recetorokkal, egy sor biokémiai reakciót indítanak be, amelyeket aztán az agy különféle illatokként észlel. Most kiderült azonban, hogy a szaglóhám sejtjein túl más sejtek is rendelkeznek ugyanilyen szagreceptorokkal.

A kutatók először arra figyeltek fel, hogy a vér izolált sejtes elemei vonzódnak a különféle szagmolekulákhoz, mégpedig olyannyira, hogy a kísérletek során ezek irányába mozogtak. Egyelőre tisztázatlan, hogy mi történik a szagmolekulákkal azt követően, hogy bekerültek a testbe, és az sem világos, hogy a szív, a tüdő és a vér sejtjeinek szagreceptorai hasonlóan működnek-e az orrban található érzékelőkhöz.

Schieberle és munkatársai fő kutatási területükként azt tanulmányozzák, hogyan észlelődik az orrban és a szájban az ételek fő aromája, íze és textúrája. Arra kíváncsiak mitől érzünk egyes ételeket ízletesebbnek, mint másokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward