A szelek hordhatták össze a Gale-kráterben magasodó hegyet

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a marsi Gale-kráter közepén helyet foglaló, 5500 méter magas Sharp-hegyet nem egy egykori tó formálta, hanem vörös bolygó szeles légköre. Ha feltevés igaznak bizonyul, az jelentősen lecsökkentheti annak esélyét, hogy a hegy anyagának vizsgálata alapján esetleg információk tudhatók meg a valamikor víztömegről, és ezen keresztül arról, hogy mennyire lehetett élhető a múltban az égitest. 

A szelek hordhatták össze a Gale-kráterben magasodó hegyet

A legújabb felszínformákat vizsgáló elemzések alapján a kutatók egyre valószínűbbnek tartják, hogy a marsi Gale-kráter közepén helyet foglaló, 5500 méter magas Sharp-hegyet nem egy egykori tó formálta, hanem vörös bolygó szeles légköre. Ha feltevés igaznak bizonyul, az jelentősen lecsökkentheti annak esélyét, hogy a hegy anyagának vizsgálata alapján esetleg információk tudhatók meg a valamikor víztömegről, és ezen keresztül arról, hogy mennyire lehetett élhető a múltban az égitest.

A Princeton és a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói szerint a felszíni forma úgy keletkezett, hogy az erős szelek port és homokot szállítottak a 150 kilométer átmérőjű kráterbe, annak szerkezete azonban a nappali felmelegedéssel és az éjszakai lehűléssel olyan viszonyokat teremt, hogy a betörő légmozgások a kráter közepe táján erejüket vesztették, és lerakták terhüket. A szakértők úgy vélik, hogy ezekből a szél által szállított porszemcsékből épült fel az Sharp-hegy.

Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy a hegy a krátert kitöltő tó üledékéből formálódott, és így fontos információkkal szolgált a marsi múltra vonatkozóan. A Curiosity eddigi vizsgálatai gyakorlatilag igazolták, hogy a Gale-kráter egykor nagyobb, folyékony halmazállapotú víztömeget tartalmazhatott, úgy tűnik azonban, hogy maga a hegy sosem volt víz alatt, maximum legalsó rétegeit nyaldoshatta a tó vize.

A szélviszonyok tanulmányozása alapján világosnak látszik ugyanis, hogy a kráter közepén magasodó halmot nagyrészt a szél hordhatta össze. A légmozgások napi változása mellett törvényszerű egy hasonló felszíni forma kialakulása, mondják a kutatók. Erre utal a széljáráson kívül a hegy formája is, amellett hogy többen már eddig is vitatták a teljes hegy üledékes eredetét, mondván hogy túlságosan magas ehhez. A hegyet körülvevő árok esetleg még tartalmazhat információkat a tóra vonatkozóan, de könnyen meglehet, hogy más helyszínt kell keresni, ha bolygón uralkodó egykori életkörülményeket akarják kutatni a szakértők.

A Curiosity végső célja, hogy megmássza a hegyet, így útja során elképzelhető, hogy megvizsgálhatja ezeket az egykor talán vízzel érintkező részeket is. A marsjáró pár napja újra munkába állt, egy hónapos üzemszünetét az okozta, hogy a Mars a Földről nézve a Nap mögé került, ami zavarta volna a roverrel való kommunikációt, így erre az időre az irányítók a küldetés aktív részének felfüggesztése mellett döntöttek. A Curiosity így az elmúlt hónapban nem haladt tovább, hanem a marsi időjárást és a bolygót érő sugárzást tanulmányozta. A május eleji kapcsolatfelvétel sikeres volt, így rövidesen újabb felszíni fúrás és mintavétel következhet, majd rover folytatja útját a Sharp-hegy felé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward