A század végére színt vált a bolygónk

Az óceánokban elszaporodó és elterjedő fitoplanktonok miatt a Föld kék bolygóból rövidesen zöldre változik.

A század végére színt vált a bolygónk

Egy vizsgálat szerint a 21. század végére a világ óceánjainak legalább fele zöld színű lesz, köszönhetően annak, hogy az éghajlatváltozás nyomán egyre melegebbé és savasabbá válik a tengervíz, amelyben így elszaporodnak a víz felszínén lebegő aprócska, fotoszintetizáló élőlények. Persze nem mindenütt: a szubtrópusi vizek, amelyek jelenleg a legtöbb fitoplanktont tartalmazzák, lassacskán élhetetlenné válnak majd a legtöbb faj számára, így ezek az óceánok egy kékebbé válnak, miközben a hidegebb éghajlatok vizei kizöldülnek, mondják a szakértők.

A kutatók az elmúlt évtizedek műholdas képei alapján hozták létre modelljüket: a felvételeket olyan programokkal analizálták, amelyek felmérték a klorofill mennyiségének változásait a vizekben, mégpedig olyan módon, hogy sikerült kizárniuk az éves időjárási ciklus okozta varianciákat a fitoplanktonok mennyiségében. Az új modell révén, amely a fitoplanktonok táplálékforrásaitól kezdve növekedési ütemükön keresztül az óceáni áramlatok viselkedéséig számtalan faktort számításba vesz, így minden eddiginél pontosabban előre jelezhető, hogy fog kinézni a földi óceánok felszíne az elkövetkező időkben. És egyúttal az is, hogyan fogják látni a műholdak vagy a távolabbi űreszközök bolygónkat.

A szakértők szerint, ha minden úgy folytatódik, ahogy eddig, 2100-ra az óceánok felszíni hőmérséklete átlagosan 3 °C-kal növekszik, ami a világ óceánjainak legalább fele esetében komplex színváltással jár együtt. A bolygó színének változása valószínűleg olyan mértékű lesz az évszázad végére, hogy az emberi szemmel is érzékelhető lesz, a földfigyelő műholdak pedig egészen bizonyosan észlelni fogják a változást. Sőt, az új modell szerint a színváltás akár már a 2050-es években olyan mértékűvé válhat, hogy bolygónk inkább zöldnek tűnik majd, mint kéknek. A fitoplanktonokkal együtt pedig a teljes óceáni ökoszisztéma is átalakul majd, hiszen ezek az apró élőlények jelentik a tengeri tápláléklánc alapját.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap