A stressz összezsugorítja az agyat

A középkorúakban a magasabb kortizolszint kisebb agytérfogattal és rosszabb memóriával párosul egy új vizsgálat szerint.

A stressz összezsugorítja az agyat

A Harvard Orvosi Kara és más intézmények kutatói 2231 negyvenes-ötvenes alanyt vizsgáltak meg, jelentős részüket mágneses rezonancia képalkotás segítségével, hogy megállapítsák agytérfogatuk nagyságát. A vizsgálatokkal egy időben a résztvevők kortizolszintjét is mérték, végül memória- és logikai feladatokat végeztettek el velük. Összességében úgy találták, hogy akiknek magasabb a kortizolszintjük, mérsékeltebb agymérettel és kognícióval bírnak.

Ami azért lehet érdekes, mert a kortizol egy mellékvesekéreg által termelt glükokortikoid stresszhormon, vagyis a szakértők összefüggést fedeztek fel a stressz és az agy működést is befolyásoló strukturális változásai között. Ahogy Justin B. Echouffo-Tcheugui, a kutatás vezetője elmondta, a kortizol és a memória összefüggéseit már több tanulmány vizsgálta, de tudomása szerint saját kutatócsoportja az első, amely a hormon vérbeli szintje és az agytérfogat kapcsolatát tanulmányozta.

A kutatás másik érdekessége, hogy bár a magas kortizolszint az eredmények alapján jól kimutatható hatással van az agyra, a kutatók demenciának nem látták nyomát sem az agyi vizsgálatok, sem a kognitív feladványok során. A fizikai és a funkcionális változások közötti összefüggés, vagyis hogy a kisebb agyméret rosszabb mentális képességekkel jár együtt, ugyanakkor különösen erősnek bizonyult a kutatásban résztvevő nők esetében.

„A kognitív öregedés megértésére tett erőfeszítések során kiemelten érdekesnek és aggasztónak tűnik a modern életmóddal járó megemelkedett stressz szerepe a folyamatban” – mondja Sudha Seshadri, a kutatás egyik résztvevője. „Az egyik dolog, amit az állatkísérletek alapján tudunk, hogy a stressz kognitív hanyatláshoz vezethet. És ebben a vizsgálatban nagyszámú alany kapcsán bizonyosodott be, hogy a magasabb reggeli kortizolszint rosszabb agyi struktúrával és teljesítménnyel jár együtt.”

Az összefüggés tehát elég egyértelműnek tűnik, a hatásmechanizmus azonban egyelőre korántsem világos. A kutatók szerint azonban az már a rendelkezésre álló információk alapján is világos, hogy a kortizolszint monitorozása fontos eszköz lehet a stressz további negatív hatásainak megelőzésében. Például ha valakinél tartósan magas a hormon szintje, azt érdemes lehet stresszmentesebb életmódra bátorítani, hogy ezzel elejét vegyék a további agyi károsodásoknak, és velük a szellemi hanyatlásnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap