A SpaceX megkezdi a Starlink-hálózat nyilvános béta-tesztelését

A globális műholdas internethálózat kipróbálására a héten kezdték el meghívni a felhasználókat, első körben az Egyesült Államokból és Kanadából.

A SpaceX megkezdi a Starlink-hálózat nyilvános béta-tesztelését

A béta-tesztelésben való részvétel nem olcsó mulatság, hiszen ehhez meg kell venni a Starlink felhasználói terminálját, ami 499 dollárba kerül (kb. 155 ezer forint), és ezen felül havonta 99 dollárt kell fizetni a szolgáltatásért. A cég a források szerint azoknak küldte ki a tájékoztató e-mailt a részvétel lehetőségéről, akik a Starlink weboldalán feliratkoztak a projekttel kapcsolatos hírlevélre. Ezt a levelet hozta nyilvánosságra az egyik feliratkozott, és annak hitelességét más források is megerősítették.

A levél meglehetősen rövid, de elsőként részletezi, hogy mit várhatnak a felhasználók a Starlink-rendszertől annak jelenlegi, kezdetleges formájában. Az információk szerint a következő hónapokban az előfizetők 50–150 Mbit/s-os le- és feltöltési sebességekkel számolhatnak, 20–40 ezredmásodperces késleltetéssel, és lesznek rövid időszakok, amikor egyáltalán nem fog működni a rendszer. A SpaceX folyamatos javulást ígér a hálózat teljesítményében, ahogy egyre több műholdat juttatnak fel, és egyre több földi állomást telepítenek a műholdas jelek vételére. Időközben a hálózati szoftvert is folyamatosan fejlesztik, és 2021-re azt várják, hogy a késleltetés 16–19 ezredmásodpercre fog csökkenni.

Ahogy arról korábban többször is írtunk, a Starlink egy gigantikus, minden eddiginél sokkal nagyobb műholdhálózat lesz, amellyel a SpaceX globálisan tervez széles sávú internetet biztosítani a Föld szinte minden pontján. A teljes konstelláció közel 12 ezer műholdból áll majd, amiből eddig majdnem 900-at juttattak alacsony Föld körüli pályára. A projekt a következő években többszörösére növeli a Föld körüli műholdforgalmat, ami miatt számos kritika érte a csillagászok részéről, akik – nem alaptalanul – attól tartanak, hogy a műholdak teljesen ellehetetleníthetik a felszíni észleléseket.

Galéria megnyitása

Az eddig feljuttatott műholdak egy kis része meghibásodott, másokat pedig a SpaceX maga vont ki a forgalomból, így jelenleg 844 űreszköz aktív. A következő hónapban további 120 újabb műholdat bocsátanak fel a tervek szerint. Elon Musk előzetesen azt mondta, hogy ahhoz, hogy a Starlinket érdemben lehessen használni, 800 műholdra lesz szükség, így várható volt, hogy mostanában fogják megnyitni a használat lehetőségét a nagyközönség előtt.

A béta-tesztelésre jelentkezők egy felhasználói terminált, egy ennek rögzítésére szolgáló állványt és egy WiFi-routert kapnak kézhez, amelyeket az e-mailben mellékelt linkről rendelhetnek meg. Ezen felül a SpaceX egy Starlink alkalmazást is közzétett, amely a rendszer beüzemelésében segít. Az app kiterjesztett valóságot használva lehetővé teszi, hogy a terminált olyan helyen állítsák fel a felhasználók, ahol jó vétel ígérkezik a műholdaktól, valamint más beállítások elvégzésében is segít.

A nyáron már zajlott egy zárt körű béta-tesztelés, és bár ezt nagy titkolózás övezte, a kiszivárgott információk szerint a Starlink ekkor 11–60 Mbit/s körüli sebességgel működött. A SpaceX képviselői a legutóbbi adag Starlink-műhold fellövésénél arról is beszéltek, hogy valamiféle lézeres adattovábbító rendszert is tesztelnek, amely a műholdak közötti gyorsabb kommunikációt teszi lehetővé, és potenciálisan javíthat majd a hálózat teljesítményén és lefedettségén is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap