A sávszélesség kisajátítói

Az Arieso legújabb felmérése alapján az összes mobilhálózaton történő adatforgalom felét a felhasználók egy százaléka bonyolítja.

A sávszélesség kisajátítói

Az Arieso nevű brit telekommunikációs cég legújabb felmérése alapján az összes mobilhálózaton történő adatforgalom felét a felhasználók egy százaléka bonyolítja, és a legfelső 10 százalék fogja le a globális wireless sáv 90 százalékát. A cég novemberben 24 órán keresztül figyelte 1,1 millió felhasználó adatforgalmát, és ez alapján készítette az elemzést.

Az adatok tanúsága szerint az „extrém” felhasználók és a többiek között egyre mélyül a szakadék, míg 2009-ben a felső 3 százalék bonyolította az adatforgalom 40 százalékát, ez a szám mára 70%-ra nőtt.

Michael Flanagan, az Arieso főmérnöke szerint a kutatás alapján nem tudnak részleteket mondani az extrém felhasználók csoportjáról, de valószínűleg egyrészt utazás közben a 3G hálózaton netező üzletemberekről, másrészt pedig nagy vagy korlátlan mobilinternet-csomagokra előfizetett felhasználókról van szó, akik videókat, filmeket néznek a világhálón, nagymértékű adatforgalmat generálva így. Annyi kiderült az extrém felhasználókról, hogy 64 százalékuk laptopot, harmaduk okostelefont, 3 százalékuk pedig iPad-et használ.

A világ 6,1 milliárd mobilkészülékéből csak 13,2 százalék okostelefon, úgyhogy ilyen szempontból nem meglepő a sávszélesség használatának bizonyos fokú koncentrálódása. Ahogy egyre inkább elterjednek a készülékek, egyre növekszik az adatforgalom is. Finnországban és Svédországban a mobiloknak már több mint a fele okostelefon, a finnek 35 százaléka ezen kívül mobilinternetet is használ, amelyhez meglepően olcsón jutnak hozzá: az Elisa nevű szolgáltató például havi 5 euróért korlátlan adatforgalmat biztosít. Mindennek köszönhetően a finnek havi átlaga 1 gigabyte vezetéknélküli adatforgalom fejenként, amely tízszerese az európai átlagnak.

Ez persze a szolgáltatókat is arra kényszeríti, hogy kiszolgálják a felhasználók egyre növekvő igényeit. Az Arieso forrásai szerint egy meg nem nevezett európai szolgáltató 250 miniatűr bázisállomást volt kénytelen telepíteni az elmúlt évben, hogy kezelni tudják az adatforgalmat. Patrick Cerwall, az Ericsson marketingfőnöke elmondta, hogy a legtöbb szolgáltató keresi a módját annak, hogyan tudnák hatékonyabbá tenni hálózatukat. Ennek több módja is van: rögtön áttenni az adatokat egy vezetékes hálózati rendszerbe, limitálni a felhasználók adatforgalmát vagy miniatűr bázisállomásokat telepíteni a „zsúfoltabb” helyekre.

Az Ericsson szerint a mobilforgalom 2016-ig tízszeresére fog nőni. A növekedés egyre gyorsabb ütemű lesz, ahogy a mobilinternet beépül a felhasználók mindennapi életébe. Az Ericsson egyik tavalyi kutatása szerint például, az okostelefon tulajdonosok 40 százaléka szélessávú kapcsolatot használt mielőtt még kikelt volna reggel az ágyából.

Az extrém felhasználók az idő 40 százalékában videókat néznek, 20 százalékában a világhálón szörföznek, és csak a maradék időt használják levelezésre, közösségi oldalak látogatására, fájlmegosztásra és programok letöltésre.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward