A repülésben terjedhet el elsőként a lifi használata

A látható fényen alapuló vezeték nélküli kommunikációs technológia tesztelését már repülőgépeken és reptereken is megkezdték.

A repülésben terjedhet el elsőként a lifi használata

Lassan ténylegesen piacra kerülnek az első lifi-hálózatok, amelyekben elképesztően gyorsan villogó LED-ek, vagyis látható fény útján zajlik a kommunikáció. Az ilyen módon felépített helyi hálózatoknak két nagy előnyük van a wifivel szemben. Egyrészt a fény nem megy át a falon, tehát egy ablaktalan szobában sokkal biztonságosabb, mint a wifi. Másrészt a látható fény nem interferál a rádió- és radarjelekkel, így olyan helyeken (kórházakban, atomerőművekben stb.) is használható lehet, ahol a mikrohullámú tartományban működő wifi veszélyes zavart idézhet elő az elektronikus rendszerekben.

Ilyen területet jelentenek a repülők is. Ezek esetében ugyan az elmúlt években jelentős erőfeszítések történtek arra, hogy az interferencia biztosan ne okozzon gondokat, teljesen biztosra azonban csak akkor lehet menni, ha vagy kábeleken zajlik mindenféle fedélzeti adatátvitel, vagy pedig egy olyan hálózaton, amely biztosan nem zavarja a gép műszereit. A lifi ilyen módon nem csak abban segíthet, hogy az utasok a gépeken is hozzáférjenek a világhálóhoz, de jelentősen csökkentheti a fedélzeti szórakoztató és tájékoztató technológiák tömegét is, hiszen általa csökkenthető lehet a repülőkön használt kábelek mennyisége.

Az Airbus már meg is kezdte egy ilyen hálózat tesztelését egyik repülőjén. A rendszert egy észt cég, a Velmenni munkatársai telepítették a gép egy erre a célra kialakított tesztkabinjába, ahol az utasok olvasólámpáit használják a jelek sugárzására. A francia Luciom még előrébb tart, ők ugyanis már jövő januárban elkezdik beépíteni egy egyelőre meg nem nevezett repülővállalat (vagy az Airbus, vagy a Boeing) gépeibe saját lifi-technológiájukat.

A következő lépés az épületek meghódítása lehet. A pureLiFi nevű brit cég például ennek mielőbbi megvalósítása érdekében olyan kiegészítőket kínál a világítótestek gyártói számára amelyeknek köszönhetően a lámpákat árammal ellátó kábel a LED-del továbbítani kívánt adatok célba juttatására is alkalmas lesz, megkönnyítve az ilyen rendszerek installálását. A cég mérnökei egyúttal olyan LED-eken is dolgoznak, amelyek halványan égve is képesek adatokat továbbítani, így alacsony megvilágítottság esetén is használhatók.

Ahhoz persze, hogy a technológia elterjedjen, a jelek célpontjait, a számítógépeket, telefonokat és más kütyüket is módosítani kell majd, hogy ezek alkalmasak legyenek az optikai adatátvitelre. A Luciom mérnökei erre célra egy USB-portba illeszthető készüléket fejlesztettek ki, amely egy infravörös tartományban üzemelő LED-ből (ez továbbítja az adatokat a rácsatlakoztatott eszközről) és egy fotodiódából (ez veszi a fényjeleket) áll.

A pureLiFi egy hasonló eszköz miniatürizálásán dolgozik, amelyet már eleve beleépítenek majd az eszközökbe a gyártás során. Hasonló ambíciókat dédelget a dubaji Zero.1 is, amelynek szakértői állítólag sikerrel módosították a legújabb generációs okostelefonok kameráit a lifi-jelek fogadására. Az új technológia való életbe való átkerülésének kezdeteit az is kitűnően jelzi, hogy az iPhone-ok operációs rendszere, az iOS 9.1-es verziójának forráskódjában már felbukkan a LiFiCapability kifejezés, ami arra utalhat, hogy az Apple is tesztelni kívánja a technológiát.

A lifi kültéren is működhet, igaz, csak az esti órákban. A sötétben viszont a lifi-jeleket sugárzó utcai lámpák számtalan célra használhatók lehetnek. Gabe Klein, a chicagói közlekedési hivatal egykori vezetője elmondása szerint az amerikai városban a tervek szerint rövidesen megkezdődhet egy hasonló rendszer tesztelése.

Egy másik érdekes felhasználási területet jelenthet a helymeghatározás olyan körülmények közt, ahol a műholdas rendszerek pontatlanok vagy ezeket nem lehetséges használni. A reptereken vagy a földalatti közlekedés során a villogó LED-ek tehát nemcsak adatátvitelre szolgálhatnak, hanem az erre alkalmas készülékek pozíciójának pontos belövésében is segíthetnek.

A Luciom már két ilyen tesztrendszert is üzemeltet: a cég munkatársai egy Párizshoz közeli reptéren és egy lille-i szupermarketben tették lifi-képessé a mennyezeti lámpákat. A hálózatot egyelőre csak a dolgozók tesztelik, de egy ilyen rendszer egy napon alkalmas lehet arra, hogy az utasok könnyebben megtalálják csomagjaikat egy repülés után, a vevők pedig egyenesen az általuk előre kinézett áruhoz siethessenek a boltban.

Mára tehát tényleg elmondható, hogy a lifi kilépett a laborból, és jó úton halad a gyakorlati hasznosítás felé. Az elég valószínűtlen, hogy a technológia valaha is leváltja a wifit, de ezt kiegészítve olyan helyeken is lehetővé teheti a vezeték nélküli kommunikációt, ahol az eddig nem vagy csak korlátozottan volt megvalósítható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward