A pörölycápák oldalra dőlve úsznak

Egy kutatócsoport mérései szerint az állatok azért töltik idejük nagy részét ebben a furcsának látszó pozícióban, mert így energiát takarítanak meg mozgás közben.

A pörölycápák oldalra dőlve úsznak

A pörölycápák idejük jelentős részét oldalra dőlő úszópozícióban töltik, derül ki egy új vizsgálatból. A furcsa szokásnak nagyon is van értelme, hiszen mint a szakértők feltárták, ez jelenti a legenergiatakarékosabb úszásmódot a különleges fejformájú állatok számára. A cápafajok többsége a teste oldalán található mellúszókat a repülők szárnyaihoz hasonlóan arra használja, hogy tartani tudja vízbéli magasságát, hátúszója pedig kormánylapátként szolgál a gyors fordulások idején.

„Eddig úgy tudtuk, hogy minden cápa így manőverezik” – mondja Nicholas Payne, a londoni Roehampton Egyetem kutatója. A szakértő és kollégái ezért is lepődtek meg, amikor az általuk ausztrál, belize-i és bahamai pörölycápákra felszerelt gyorsulásmérők és kamerák azt mutatták, hogy az állatok idejüknek akár 90 százalékát is 50–75 fokban oldalra dőlve töltik.

A többi cápafajtól eltérően a pörölycápák hátúszója hosszabb, mint mellúszóik, így amikor az állatok oldalukra dőlnek, „szárnyfesztávolságuk” megnő, így jobb hatásfokkal tudnak úszni. A szakértők szélcsatornában is kísérleteztek egy pörölycápa anatómiailag pontos modelljével, és a vizsgálatokból az derült ki, hogy az állatok nagyjából 10 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, ha oldalukra dőlve úsznak, mint hogyha hátúszójuk függőleges pozícióban van.

Payne elmondása szerint különösen érdekes, hogy egy ennyire ismert állatról, mint amilyen a pörölycápa, egészen mostanáig senki sem tudta, hogy az összes többi cápától eltérően úszik. Az energiamegtakarítási elmélet Douglas Adams floridai tengerbiológus szerint is megállhatja a helyét. Adams maga többször tanúja volt, hogy a pörölycápák oldalra dőlve úszkálnak a floridai partoknál, de azt ő sem gondolta, hogy az állatok számára ez a megszokott úszópozíció.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward