A polipokat is társaságkedvelővé teszi az ecstasy

A furcsa kísérlet érdekes újdonságokat tárt fel az idegrendszer működésével és evolúciójával kapcsolatban.

A polipokat is társaságkedvelővé teszi az ecstasy

Egy idegkutatók és tengerbiológusok részvételével zajló amerikai kutatás során metiléndioxi-metamfetamint, ismertebb nevén ecstasyt adtak polipoknak. A kérdéses fejlábúak jelen esetben azért különösen érdekesek, mert alapvetően nem keresik fajtársaik társaságát: hacsak nincs párosodási időszak, inkább magányosan élnek. Az emberekben a bizalomérzetet növelő és a szorongást csökkentő pszichoaktív szer azonban a polipokat is barátkozásra ösztökélte, akkor is, ha eszükbe sem jutott párosodni.

Ami abból a szempontból különösen izgalmas eredmény, hogy az ember és a polip utolsó közös őse egy 500–750 millió éve élt, féregszerű lény lehetett. A metamfetamin mégis ugyanúgy hat rájuk, ahogy ránk is, ami a szakértők szerint azt sugallja, hogy a gerinces és a gerinctelen fajok a mai napig ugyanazon ősi neurotranszmitter rendszereken osztoznak.

A metamfetamin emberekben nagy mennyiségű szerotonint, noradrenalint és dopamint szabadít fel, majd megakadályozza ezek felszívódását. Mivel az említett neurotranszmitterek fontos szerepet játszanak az érzelemfeldolgozásban és a társas viselkedésben, a szer használója feldobódott érzelmi állapotba kerül, és mindenkivel barátkozni akar.

Egy elmélet szerint a folyamat során aktiválódó szerotonin-útvonal fontos szerepet játszott a társas viselkedés evolúciójában. A kutatók is pontosan ezért kezdték vizsgálni azt: 21 gerinces és gerinctelen fajban keresték az útvonal egyik kulcsgénjét. A szakértők számára nem okozott meglepetést, hogy a gerincesekben megtalálták a kérdéses gént, az azonban igen, hogy a fehérjekódoló DNS-szakasz az ecetmuslicákban, egy vizsgált féregfajban és a polipokban is jelen van. (Érdekes módon ugyanakkor a kolóniákban élő rovarokból, például a méhekből és a hangyákból hiányzik a gén, ami azt sugallja, hogy ezek társas viselkedését egészen más idegi útvonalak szabályozzák.)

A kutatók az eredményeken fellelkesülve vágtak bele a patkányokon már többször kipróbált metamfetamin-tesztbe – ezúttal polipokat használva kísérleti alanyként. Ehhez az állatokat olyan akváriumokba helyezték, amelyek három egyforma méretű kamrából álltak. Az egyik kamrában egy tárgyat, a másodikban pedig egy másik polipot helyeztek el, míg a harmadik kamrát üresen hagyták.

Az állatokat először a drogok beadása nélkül figyelték meg, és ez idő alatt kiderült, hogy a polipokat legfeljebb csak akkor érdekli fajtársuk, ha az ellenkező nemű, egyébként inkább elvonulnak a másik állattól. Pár óra elteltével aztán metamfetaminos oldatba áztatták a polipokat tíz percre, majd miután fiziológiás sóoldattal leöblítették őket, megismételték a kísérletet. A különbség nyilvánvaló volt. A tudatmódosítóban megfürdetett állatok elkezdték fajtársaik társaságát keresni, függetlenül azok nemétől. És mozgásuk is megváltozott, mintha a metamfetamin valami addig elnyomott viselkedést hívott volna elő.

A polipok rendkívül furcsa, tőlünk testfelépítésükben és idegrendszerük szerkezetében is nagyon eltérő állatok. Több idegsejttel rendelkeznek egy-egy karjukban, mint a fejükben, és még saját génjeik korlátozott szerkesztésére is képesek. Annyira távol állnak tőlünk evolúciósan, hogy bármilyen közös vonás vagy rendkívül ősi tulajdonság lehet, vagy konvergens evolúciós folyamatok eredménye. Jelen esetben az említett gén egyezése azt sugallja, hogy az első eset áll fenn, vagyis a metamfetamin egy rendkívül ősi jelátviteli útvonalat aktivál, amely saját és a polipok idegrendszerének fejlődéséről is újdonságokat árulhat el, és egészen új megvilágításba helyezheti társas létünk alakulását is.

A eredmények azért is érdekesek, mert a hasonló reakciók alapján a polipok használhatók lehetnenék bizonyos hatóanyagok tesztelésére. Erre azonban egyáltalán nem biztos, hogy sor kerül, hiszen rendkívül intelligens lényekről van szó, így a velük való kísérletezés etikai akadályokba ütközhet.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward