A polipok bőrének mintájára készülnek az új álcaanyagok

A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan vékonyfilmet hoztak létre, amely az elektromágneses spektrum széles tartományában hatásosan álcáz, és többek közt az infravörös hullámhosszokon is hatásos. 

A polipok bőrének mintájára készülnek az új álcaanyagok

A kutatók régóta igyekeznek megfejteni a tintahalak és a polipok kivételes álcázóképességének titkát. Az utóbbi évek kutatásai során kiderült, hogy az acetilkolin nevű neurotranszmitter indítja be azt a folyamatsort, amelynek eredményeként foszfátcsoportok kerülnek egy különleges fehérjecsalád, a reflektinek tagjaira, a proteinek pedig ennek hatására kondenzálódnak. Az állatok bőrében különleges sejtek, úgynevezett iridociták vannak, amelyek sejtmembránja mély ráncok formájában benyomul a sejtbe. A membránlemezekben találhatók a reflektinek összetömörödése az ozmotikus nyomás megváltoztatása révén a lamellák víztartalmának csökkenéséhez vezet, ami miatt megváltozik vastagságuk és térközük, egy, a korábbitól eltérő strukturális színt hozva létre.

A szakértők ezt a természetes mechanizmust igyekeznek lemásolni a mesterséges álcázás érdekében. Mivel egyes állatok ilyen módon a teljes látható spektrumot képesek átfogni bőrszínük megváltoztatása révén, a kutatók reménykedtek abban, hogy a reflektin nanostruktúrák az elektromágneses spektrum más hullámhosszai esetében is megfelelő védelmet biztosíthatnak. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának sikerült is a kísérlet: széles hullámhossz-tartományban rejtőzést biztosító vékonyfilmeket hoztak létre reflektin felhasználásával, amelyek többek közt a sztenderd infravörös keresőrendszerek elől is képesek elrejteni a velük bevont objektumokat.

A reflektinnel bevont vékonyfilmek álcázási spektruma ugyanis különféle vegyszerek segítségével visszafordíthatóan „eltolható”: ecetsavas oldattal kezelve például az infravörös tartományba tolódik. A jövőben ezt a tudást felhasználva a kutatók szerint széles határok közt dinamikusan alkalmazkodni képes álcaanyagok lesznek létrehozhatók, amelyek még hatékonyabban működhetnek majd, mint a polip vagy a tintahal bőre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward