A pohár formájától (is) függ az ivás sebessége

Legalábbis ez derül ki egy új kutatás eredményeiből, így legközelebb jobban tesszük, ha meggondoljuk, milyen alakú korsóban kérjük a sörünket. 

A pohár formájától (is) függ az ivás sebessége

Mielőtt nekiállnánk felhajtani jól megérdemelt sörünket, érdemes egy pillantást vetnünk a korsó alakjára. Egy új kutatás eredményei szerint ugyanis ez utóbbi faktor döntően befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan döntjük magunkba a nedűt.

A kutatás hol másutt is készülhetett volna, mint az Egyesült Királyságban, ahol különösen a fiatalok körében egyre nagyobb problémát jelent az alkalomszerű túlzott alkoholfogyasztás. Az ittas állapotban elkövetett bűncselekmények száma pedig olyan mértékben megugrott, hogy egyre kevesebben merik betenni a lábukat a városközpontokba éjszakánként, mondja Angela Attwood, a Bristoli Egyetem pszichológusa. Az alkalomszerű túlivás ezen kívül komoly népegészségügyi kockázatokkal is jár, a WHO adatai szerint évente 2,5 millió ember halála köthető a túlzott alkoholfogyasztáshoz, és az alkoholizálás a harmadik legjelentősebb betegségfaktornak számít világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet az italok árának növelésében és az alkoholfogyasztási korhatár megemelésében látja a megoldást, de az ilyen jellegű intézkedések rendkívül népszerűtlen volta miatt számos kormány nem vállalja ezek meghozatalát.

Az alkoholfogyasztási szokások szabályozására tehát nem várható központi megoldás, így Attwood és kollégái úgy döntöttek, hogy tudományos megoldást keresnek a helyzet javítására. Az emberek többsége sokszor nem is veszi észre, hogy milyen mennyiségeket fogyaszt el adott idő alatt. A kutatók azt kezdték el vizsgálni, hogy a korsó alakja hogyan befolyásolja az elfogyasztott alkohol mértékét, illetve ennek a mennyiségnek a fogyasztó általi megítélését.

Egy kísérlet során 160 egészséges fiatalt nyolc csoportba osztottak. Önkéntesekben nem volt hiány, mondja Attwood. „Az emberek többsége boldogan részt vesz bármiben, ha ingyen sör vagy üdítő jár mellé.” A WHO sztenderd alkoholfogyasztási szokásokat mérő tesztjét (AUDIT) használva olyan alanyokat válogattak be, akik nem alkoholisták, de társaságban szívesen fogyasztanak sört. Az egyes csoportok eltérő italokat (sör vagy üdítő) kaptak, különböző mennyiségben (177 vagy 354 ml) és más formájú pohárban (egyenes falú vagy ívelt). Ivás közben egy érzelmileg semleges tartalmú természetfilmet néztek a résztvevők, hogy valamivel lefoglalják magukat. Az alanyok nem ismerték a kísérlet valódi célját, az egyes alkalmak végén a kutatók egy-egy szókereső puzzle-t oldattak meg velük, hogy ne fogjanak gyanút. A szakértők lefilmezték az ivászatokat, és utólag lemérték, hogy mennyi idő alatt fogy el egy-egy ital.

Az eredmények alapján egyértelműnek tűnt, hogy egy csoport szignifikánsan gyorsabban ivott a többieknél, mégpedig azok, akik a nagyobb adag sört ívelt pohárból fogyasztották. Az egyenes falú korsóból ivók átlagosan 11 perc alatt itták meg a 354 ml sört, ugyanez a mennyiség ívelt falú pohár esetében 7 perc alatt fogyott el, csaknem ugyanolyan gyorsan, mint az üdítő. A kisebb adagok esetében úgy tűnt, hogy nem számít a pohár formája.

Attwood szerint a háttérben az áll, hogy az ívelt falú pohárban nehéz megítélni, hogy mikor van félig. Ez azért probléma, mert a társasági ivók általában az alapján igyekeznek szabályozni a fogyasztási sebességet, hogy mennyi idő alatt végeznek a korsó felével. Egy másik kísérlet során különböző magasságig megtöltött poharak képeit mutatták meg a résztvevőknek, és az alanyok rendszerint nagyon rosszul ítélték meg a folyadék mennyiségét, ha az ívelt falú pohárban volt. Viszonylag egyszerű megoldás lenne a problémára, ha bármilyen formájú is a korsó, azon bejelölnék, hogy hol van a fele. „Azt nem mondhatjuk az embereknek, hogy ne igyanak, de annyit megtehetünk, hogy több esélyt adunk nekik önmaguk ellenőrzésére” ‒ mondja Attwood.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward