A Philae második napja – itt a vége?

A tegnapi óvatos mérések után a Philae ma megkezdte a fúrást igénylő kísérleteket is, hogy minél több dolog beleférjen, mielőtt lemerül az akkumulátor.

A Philae második napja – itt a vége?

Míg a tegnapi nap az óvatosság jegyében telt, az azóta eltelt órákban a sietség vette át a főszerepet a Philae irányítóközpontjában. Az első 24 órában a szakértők igyekeztekelvégezni minden olyan mérést, amely nem igényelt jelentős mozgást, nehogy véletlenül felboruljon az üstökös felszínére gyakorlatilag merőlegesen álló, két lábán egyensúlyozó landolóegység. A rendelkezésre álló idő és energia mostantól viszont – lesz, ami lesz alapon – a nagyobb aktivitást igénylő kísérletekre fordítódik. Az akkumulátor 60 órát bír az eredeti töltéssel, és sajnos a jelenlegi napi másfél órányi megvilágítás kevésnek tűnik ahhoz, hogy annyi töltést össze lehessen szedni, amellyel már lehet kezdeni valamit.

Éjszaka a röntgen-mérőeszközt aktiválták, ez gyakorlatilag egy üreges rúd, amely belekalapálódik a felszínbe, és annak hőmérsékleti, illetve mechanikai jellemzőit vizsgálja. Péntek reggel az irányító csapat tagjai feltöltötték a mintavételi fúró utasításait is (ez a kísérlet a leginkább energiaigényes az összes közül). Ennek során a fúrás nyomán fejlődő gázt fogja elemezni a Philae fedélzetének minilaborja. A kapcsolat megszakadásakor a fúrófej 25 centiméter mélyen tartott, de hogy elérte-e a talajt, és tudott-e mintát venni, az csak ma késő este, a legközelebbi kommunikációs ablak eljövetelekor derül ki. (A mellékelt videón a Philae műszereinek rövid bemutatása látható, illetve az, hogy ezeknek hogyan kellett volna ideális helyzetben működniük.)

Könnyen lehetséges, hogy a ma esti lesz az utolsó alkalom a kapcsolatba lépésre. Ennek folyamán igyekeznek letölteni a landolóegységtől az összes begyűjtött mérési adatot (az eddigi adások nagyon stabilak és eredményesek voltak), illetve elképzelhető, hogy kísérletet tesznek a Philae helyzetének javítására is. Szó esett arról, hogy a napelemeket kedvezőbb pozícióba lehetne forgatni (pillanatnyilag csak két panelt ér a napfény), de olyan drasztikus megoldások is felmerültek, hogy újra megpróbálják „megugratni” az űreszközt, hátha ezúttal jobb helyen köt ki. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez utóbbira egyáltalán lesz-e energia. A szakértők bizakodnak, hogy a napelemek pozíciójának módosítása révén annyi talán elérhető, hogy ahogy egyre közelebb kerül az üstökös a Naphoz, az erősebb sugárzás a mostaninál hatékonyabban tölteni kezdi az akkumulátort, így a Philae idővel „feltámadhat”. Ezen túl az is előfordulhat, hogy a landolóegység az üstökös aktivitásának hatására előbb-utóbb kedvezőbb helyre kerül.

Mindeközben egy másik versenyfutás is folyik, mégpedig a Philae megtalálásáért, egyelőre sikertelenül. A rendelkezésre álló adatok alapján körülbelül tudják merre lehet a landolóegység, a Rosetta nagyfelbontású képein azonban egyelőre nem sikerült nyomára bukkanni. Ennek több oka is lehet, a legfontosabb talán az, hogy még messze nem érkezett meg az összes új kép a landolás óta. Mivel meglehetősen méretes fájlokról van szó, 3−4 napba is beletelhet, mire minden felvétel megjön. A Rosetta az elmúlt két napban keresztül-kasul bejárta és körbefotózta az üstököst, így remélhetőleg előbb-utóbb a képeken is meglesz a Philae. Ami a küldetés eddigi részét illeti, az irányítók összességében elégedettek, mert az első napokra beütemezett méréseket nagyrészt sikerült elvégezni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward