A NASA tüzet gyújt egy teherűrhajó fedélzetén

A kísérlet célja annak vizsgálata, hogyan terjednek a lángok különböző anyagokon mikrogravitációs körülmények között.

A NASA tüzet gyújt egy teherűrhajó fedélzetén

A NASA valószínűleg minden idők legdrágább tűzvédelmi kísérletsorozatára készül: a projekt első lépéseként március 22-én tüzet gyújtanak egy Cygnus teherhajó belsejében, miután az leszállította rakományát a Nemzetközi Űrállomásra. A szakértők a Saffire (Spacecraft Fire Experiment) keretében azt szeretnék megtudni, hogyan terjed a tűz mikrogravitációs körülmények között.

Hasonló teszteket eddig csak nagyon kicsiben, minimális lángokkal végeztek az űrállomáson, a Cygnuson gyújtott tűz során azonban a kutatók tanúi lehetnek, hogy mi történik egy űrben tartózkodó járművön, ha nagyobb anyagtömegek kapnak benne lángra. Az eseményekről a teherhajón elhelyezett kamerák és szenzorok révén értesülnek majd a szakértők, mielőtt az űrhajó visszatér a Föld légkörébe és megsemmisül.

A kísérletre azért van szükség, mert a NASA kutatói szerint a hosszabb távú űrmissziók során a legénységre az egyik legnagyobb veszélyt a tűz jelentheti. Ha lángok csapnak fel a fedélzeten, nincs hova menekülni, és a zárt térben a hő és a tűz által keltett nyomás nem tud hova szökni, ahogy az esetlegesen a levegőbe kerülő mérgező gázok sem.

Amikor a MIR fedélzetén 1997-ben tűz ütött ki, a lángok pillanatok alatt olyan forróvá váltak, hogy megolvasztották a fémet, és mérges gázokkal árasztották el az egész állomást. A tűzesetek a NASA-t sem kímélték: az első emberes Apollo-küldetés során 1967-ben egy kilövési próba során tűz ütött ki a kabinban, még itt a Földön végezve a teljes legénységgel.

Annak megértése tehát, hogy hogyan viselkedik a tűz az űrben, rendkívül fontos annak érdekében, hogy a jövőben olyan űrjárműveket lehessen tervezni, amelyekben gyorsan meg lehet állítani a lángokat, és minimalizálni lehet a legénységre tűz esetén leselkedő veszélyt, mondja Gary A. Ruff, a Saffire-projekt vezetője. Az idei évben a Saffire kutatói három tesztet terveznek végrehajtani, amelyet 2018-ban újabb három hasonló teszt követ. Ezek során különböző anyagokat égetnek majd el Cygnus rakterében elhelyezett konténerben, hogy kiderítsék, mely matériák a legalkalmasabbak az űrhajók tűzbiztossá tételére.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward