A Naprendszernél idősebb porszemekre akadtak két antarktiszi meteoritban

A szilícium-dioxid szemcsék olyan fokú kémiai hasonlóságot mutatnak, hogy igen valószínű, hogy ugyanazon szupernóva-robbanásban keletkeztek, koruk pedig azt is elképzelhetővé teszi, hogy esetleg ez a robbanás indíthatta be a Naprendszer kialakulásának folyamatát.

A Naprendszernél idősebb porszemekre akadtak két antarktiszi meteoritban

Két antarktiszi meteorit belsejében olyan porszemeket találtak a szakértők, amelyek a vizsgálatok alapján ugyanabban a szupernóva-robbanásban keletkezhettek. Ami még ennél is érdekesebb, a meteoritok korát 4,6 milliárd évre datálták, így az is elképzelhető, hogy azon robbanás nyomait őrzik, amely beindította a Naprendszer kialakulásának folyamatát. Az emberi szemmel láthatatlan porszemekre a Washington Egyetem, illetve a Pekingi Geológiai és Geofizikai Intézet kutatói akadtak rá.

A meteoritokban azonosított szilícium-dioxid szemcsék kémiailag olyan tökéletes egyezést mutatnak, hogy a kutatók szerint szinte biztosan egyszerre, ugyanabban a környezetben keletkeztek. Ez az első alkalom, hogy ilyen ősi meteoritokban hasonló szemcséket sikerült találni. A porszemek különlegessége, hogy nem az „élő” csillagok által termelt oxigén-izotópokat tartalmazzák, vagyis a természetben leggyakrabban előforduló oxigén−16-ot, vagy a jóval ritkább oxigén−17-et, hanem az oxigén 18-as tömegszámú változatát, amelynek létrejöttéhez a csillag különböző anyagtartalmú rétegeinek olyan szintű keveredése szükséges, ami legnagyobb eséllyel egy szupernóva-robbanás során következik be.

A minták kora, és az a tény, hogy a Földön kötöttek ki elképzelhetővé teszi, hogy a porszemcsék abban a szupernóva-robbanásban keletkeztek, amely megbolygatta a Naprendszer helyén egykor létezett gázzal és porral teli felhő törékeny egyensúlyi állapotát. A legelfogadottabb elméletek szerint ugyanis egy közeli nagy energiájú kozmikus esemény okozhatta az anyagcsomó összeomlását, beindítva ezzel azt összehúzódási folyamatot, amelynek eredményeként létrejött a proto-Nap, a csillagkezdemény körül pedig kialakult a későbbi bolygók anyagát rejtő protoplanetáris korong.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward