A Nap legnagyobb testvére

A HR 5171 A katalógusjelű sárga hiperóriás átmérője 1300-szorosa a Napénak, ezzel egyike a tíz legnagyobb ismert csillagnak. Az égitest másik érdekessége, hogy egy kettős rendszer tagja, és a páros olyan közel kering egymáshoz, hogy anyaguk részben összeolvad.

A Nap legnagyobb testvére

Rátaláltak a Naphoz hasonló csillagok legnagyobb ismert képviselőjére: a sárga hiperóriás központi csillagunkhoz hasonló hullámhosszokon sugároz, átmérője azonban 1300-szorosa a Napénak. Ez azt jelenti, hogy ha a Naprendszer közepére helyeznénk, még a Jupiter is a csillag belsejében foglalna helyet.

A HR 5171 A katalógusjelű égitest a Kentaur csillagképben, tőlünk 12 ezer fényévnyire található. A szakértők egy ideje már tisztában voltak vele, hogy a hiperóriások, vagyis a csillagok legnagyobbjai közé tartozik, pontos méreteit azonban mindeddig nem tudták megállapítani. Oliver Chesneau és francia kutatócsoportja azonban nemrég közelebbről is megvizsgálta a gigászt a chilei VLT (Very Large Telescope) segítségével.

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy az égitest kétszer nagyobb, mint az eddigi adatok alapján várták. Ezzel azonban még mindig nem a legnagyobb ismert csillag. A pillanatnyi rekorder UY Scuti, amely a Napnál 1700-szor nagyobb átmérővel rendelkezik. Ez utóbbi azonban egy másfajta csillagfejlődési folyamat eredményeként alakult ki, mivel a vörös hiperóriások csoportjának tagja. A naphoz hasonló hullámhosszokon sugárzó csillagokról mostanáig úgy hitték, hogy azok mérete nem haladhatja meg a Nap átmérőjének 700-szorosát. Az újonnan lemért HR 5171 A azonban igazolja, hogy ennél sokkal nagyobbak is lehetnek.

A HR 5171 A másik érdekessége, hogy egy kettős rendszer tagja: „kistestvére” harmadakkora, mint ő maga. A két csillag olyan közel kering egymáshoz, hogy tömegközéppontjaik közt mindössze akkora távolság van, mint a Nap és a Szaturnusz között. Ennek következtében felsőbb rétegeik összeolvadnak, roppant érdekes, mogyorószerű formát hozva létre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward