A nagy sáskarákok titkos nyelve

A rákok farokrészük különböző mintázatú felületei révén eltérő karakterisztikájú polarizált fények létrehozására képesek, és ezek segítségével kommunikálnak fajtársaikkal.

A nagy sáskarákok titkos nyelve

Ausztrál kutatók jó úton járnak egy olyan állati nyelv megfejtésében, amely a fény polarizációján alapul. Ezt a fajta kommunikációt a színekhez hasonlóan feltehetően a potenciális pár magukhoz vonzásához, illetve a riválisok elriasztásához használják az állatok, magyarázza Justin Marshall neurológus.

Számos állatcsoportról (például sok rovarról) régóta tudják a kutatók, hogy ezek tagjai képesek a polarizált, vagyis csak egy meghatározott síkban rezgő hullámokból álló fény észlelésére, és az égre tekintve fel is használják ezt a tudást a tájékozódás során. Arra azonban alig egy éve figyeltek fel a szakértők, hogy akadnak olyan élőlények is, amelyek kommunikációs célokra használják ezt a fajta fényt.

„Kiderült, hogy egyes állatok képesek a fény polarizálására, és ennek révén közvetítenek üzeneteket” – mondja Marshall. Ezek az élőlények testük különböző speciális tulajdonságokkal rendelkező felületeit használják arra, hogy eltérő karakterisztikájú polarizált fényeket állítsanak elő. Így tesz többek közt a színpompás külsejű nagy sáskarák is, amelynek farkának felületei révén polarizálja a ráeső fényt.

A jelenség kutatásának egyik legnagyobb nehézsége, hogy az emberi szem nem képes a fény polarizációjának észlelésére, így valamilyen módon általunk is felfoghatóvá és megfigyelhetővé kell tenni a dolgot. Marshall és társai a polarizáció három attribútumát használták fel annak pontosabb meghatározására: a színek közti eltérés számszerűsítésére létrehozott színtávolság mintájára a polarizáció szöge, százalékos aránya és intenzitása alapján kidolgozták a polarizációs távolság fogalmát. Végül az ilyen módon „megmért” különféle polarizáltságú fényeket aztán az emberi szem számára is detektálható színekké kódolták át az általuk készített felvételeken.

Marshall elmondása szerint a nagy sáskarákok polarizációs nyelve egyfajta titkos kommunikációs mód, amelyet saját környezetükben kizárólag fajtársaik értenek. Mivel a ragadozók nem képesek észlelni ezt a fajta közlési módot, a rákok olyan „hangosan” kommunikálhatnak egymással, ahogy csak akarnak, mégis észrevétlenek tudnak maradni. A dekódolást végző csapat azt reméli, hogy rövidesen azt is sikerül megfejteni, hogy pontosan mit is „kiabálnak” egymásnak az állatok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward