A Microsoft az AMD felvásárlásán gondolkodna?

A frissen felröppent pletyka elég meredek, de az utóbbi évek lehetséges felvásárlói közül még az MS tűnik a leghihetőbbnek.

A Microsoft az AMD felvásárlásán gondolkodna?

Kétségtelen tény, hogy az AMD szénája állt már jobban is: a vállalat az utóbbi hónapokban nem teljesített valami jól, mi meglátszott a sorozatosan veszteségbe forduló pénzügyi negyedéveken is. Ezt persze a vezetés is tudja, éppen ezért született meg az a döntés, hogy hamarosan újra egyetlen tapasztalt, erős kezű vezető irányítja majd a vállalat grafikai üzletágát. Ez a személy nem lesz más, mint Raja Koduri, aki némi kihagyás után 2013 folyamán tért vissza a cég kötelékébe.

Az átalakulás hírét követően most már sokan úgy vélik, végre dereng némi fény az alagút végén, ám az majd csak az elkövetkező hónapok folyamán derül ki, sikerül-e kikecmeregni a jelenlegi gödörből.

A legfrissebb pletykák szerint ebben akár tőkeerős segítséget is kaphat az AMD, méghozzá nem mástól, mint a Microsofttól. A magukat jól értesülteknek beállító források azt csiripelik, hogy a Microsoft az AMD felvásárlására készül. Miért tenne ilyet a szoftveróriás? Nos, kevés épkézláb ötletünk van, de azért akad. Az Xbox One-t már most AMD hardver hajtja, ahogy a konkurens PS4-et is (sőt, a Wii U GPU-ja is AMD-s), úgyhogy a konzolpiacon érdekes lenne, ha az MS kezébe kerülne az AMD. Ezen felül az sem lehetetlen, hogy Surface táblák készüljenek AMD chipekkel, de ez utóbbi még kevés indoknak tűnik egy felvásárláshoz. Az Xbox One APU-kért az elemzők szerint nagyjából 100-100 dollárt fizethet mostanában a Microsoft az AMD-nek, tehát ha saját maga gyártaná, valamennyit spórolhatna, de mellette fenntartani az egész AMD-t elég költséges móka lenne, még azért a megmosolyogtató helyzetért is, hogy a Sony és a Nintendo a riválistól vásárolhatja a chipjeit (mondjuk üzletben ez nem számít, az Apple is a nagy ellenségével, a Samsunggal gyártatja a chipjeit).

A pletykaszintű információk alapján egyébként elképzelhető, hogy a Microsoft csak az AMD egyik üzletágát vásárolja fel, nem a teljes vállalatot – ez az üzletág a források szerint a komoly átalakítás előtt álló grafikai részleg lehet, amelynek struktúráját pont a felvásárlás miatt kezdik el megváltoztatni. Amennyiben a grafikai részleg a Microsoft tulajdonába kerül, az AMD fennmaradó üzletágai licencelhetik a Microsofttól az APU egységek gyártásához szükséges technológiákat. Szerintünk mondjuk ez eléggé lehetetlennek hangzik, az AMD nem valószínű, hogy megszabadulna attól a részlegétől, aminek még most is van látható jövője, míg CPU fronton csak reménykedni lehet az érkező architektúrák képességeiben.

Pénze egyébként bőven lenne a Microsoftnak az ügyletre, közel 100 milliárd dollár áll a rendelkezésére, hogy shoppingoljon egy kicsit, az AMD értékét pedig manapság 1,81 milliárd dollárra becsülik, ami azért szomorú, mert ez kb. a harmada annak, amennyiért még anno a cég megvásárolta az ATI-t (5,4 milliárd dollár).

Ha a fenti pletyka nem lenne elég meredek, akkor megemlítjük, hogy egy másik lehetséges felvásárlóról is beszélnek az iparági pletykagyárak, ez a potenciális felvásárló pedig nem más, mint az Intel. Ilyen irányú, teljen nonszensz híresztelések (nincs az a versenyhivatal ami erre rábólintana) persze eddig is voltak, viszont a Microsoft-AMD reláció teljesen új elem, amiben lehet ráció, ha nem is sok.

Emlékezzünk csak vissza, néhány hónapja is ontották magukból a pletykákat a magukat jól értesültnek beállító iparági források, akkor viszont nem a Microsoftot, hanem a Samsungot állították be lehetséges AMD-felvásárlóként – abból az ügyből pedig még semmi sem lett (és valószínűleg nem is lesz, de láttunk mér érdekes dolgokat az évtizedek alatt).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward