A maláriagyógyszerek még árthatnak is a COVID-19-betegeknek

A többek közt Donald Trump által favorizált hidroxiklorokin és a klorokin a legfrissebb vizsgálatok szerint egyáltalán nem jótékony hatású a SARS-CoV-2-fertőzés kezelésében.

A maláriagyógyszerek még árthatnak is a COVID-19-betegeknek

Egy pénteken közzétett tanulmány az eddigi legátfogóbb vizsgálat eredményeit ismerteti a két malária elleni gyógyszer COVID-19 kapcsán való alkalmazásáról. A szakértők hat kontinens 96 ezer betegének eredményeit elemezték, akik közül 14 ezren kaptak hidroxiklorokint vagy klorokint önmagában, vagy antibiotikummal kombinációban.

A vizsgálatok szerint a malária elleni szerek szedése semmilyen kombinációban nem növelte a betegek túlélési esélyeit, sőt: úgy tűnik, hogy a két szer bármelyikének szedése esetén magasabb a halálozás valószínűsége, és a kérdéses betegeknél nagyobb valószínűséggel jelentkezett egy specifikus szívritmuszavar is. Ez az összefüggés azt követően vált nyilvánvalóvá, hogy a többi releváns tényezőre (a betegek kora, társbetegségei, COVID-19-betegségük súlyossága a kórházba kerüléskor) vonatkozóan igazítottak az eredményeken.

Ami a konkrét eredményeket illeti, a maláriaszerekkel kezelt csoportokban átlagosan 6-ból 1 ember hat bele a betegségbe, míg azok körében, akik nem kaptak sem klorokint, sem hidroxiklorokint, 11 főből 1 halt meg. Ami az egyes kezelési típusokat illeti, a legsúlyosabb halálozási arányt a hidroklorokin antibiotikummal való kombinálása esetén figyelték meg, ebben az esetben 4 betegből 1 meghalt.

Galéria megnyitása

A szintén megfigyelt kamrai szívritmuszavar esetében hasonló trendeket észleltek: minden maláriagyógyszerrel kezelt csoport esetében nagyobb volt a ritmuszavar gyakorisága. A legtöbbeket itt is a hidroxiklorokinnal és antibiotikummal együtt kezeltek esetében érintett a probléma, ebben a csoportban a betegek 8 százalékánál alakult ki ilyen ritmuszavar, míg a kontrollcsoportban csak 0,3 százalék volt a probléma előfordulási gyakorisága.

Mivel nem kontrollált, randomizált vizsgálatról van szó, hanem megfigyeléses kutatásról, az eredményeknek persze vannak korlátai, de a következtetéseket mindenképpen alátámasztja, hogy olyan nagy létszámú mintán végezték a vizsgálatot, amihez hasonlóra eddig nem került sor. Bár jelenleg is zajlanak még randomizált klinikai vizsgálatok a hidroxiklorokin hatásosságával kapcsolatban, a korábbi hasonló kutatások egyike sem támasztotta alá, hogy a szer hatásos lenne a COVID-19 kezelésében. Ez a tény, illetve az új eredmények nagyon valószínűtlenné teszik, hogy bármelyik malária elleni szer használható lehet életmentő kezelésként a súlyos eseteknél.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap