A madárvilágban is születnek slágerek

Példátlan sebességgel terjed egy új dallam a kanadai fehértorkú verébsármányok között.

A madárvilágban is születnek slágerek

A madarak ritkán változtatnak az általuk kiadott hangsorokon, és ha ezt meg is teszik, a varianciák általában a helyi környezetre korlátozódnak, hasonló változatokat eredményezve, mint az emberek körében a szintén területi alapú nyelvjárások. Egy kanadai kutatócsoport tagjai azonban friss tanulmányukban egy érdekes és rejtélyes kivételről számolnak be: a fehértorkú verébsármányok között egész Kanadában egy új dallam terjed, amely lassan leváltja a madarak korábbi, legalább az 1960-as évek óta használt dalát.

A madarak alapvetően két okból énekelnek: egyrészt területüket jelölik ki a dallal, másrészt potenciális párjuk figyelmét akarják ilyen módon felkelteni. Az említett kanadai sármányok az ország nyugati és középső részén hagyományosan egy olyan dallamot fújtak, amely jellegzetes hanghármassal végződik. Az új dallam, amely valószínűleg regionális variánsként születhetett 1960 és 2000 között, viszont egy két hangból álló résszel zárul. A második változat az elmúlt 20 évben egy több mint 3000 kilométer széles területen terjedt el, kiszorítva onnan a korábbi verziót.

Hogy mitől vált ennyire hamar népszerűvé az új variáns, az egyelőre rejtély. Ezeket a dallamokat egymástól tanulják a madarak, másként nem tudnának terjedni, mondja Ken Otter ornitológus, a kutatás vezetője. Valószínűleg egyetlen egyed kezdte az új nótát fújni, majd néhány eltanulták tőle azt, és továbbadták a dalt.

A dallam terjedésének felderítésében kulcsszerepet játszottak az eBird nevű online adatbázist saját hangfelvételeikkel bővítő civil madárrajongók. A szakértők ezen felvételek alapján pontosan nyomon tudták követni az új dallam terjedését. Otter elmondása szerint a kutatók saját maguk nem lettek volna képesek ekkora területet lefedni, hogy madárhangokat vegyenek fel, így az adatbázis, amely az elmúlt öt évben különösen gyors ütemben bővült, kulcsfontosságúnak bizonyult a vizsgálatban.

A kutatás alapján az új dal a Sziklás-hegységtől nyugatra születhetett, és onnan kezdett keletre terjedni. 2014-re már minden albertai fehértorkú sármány ezt a nótát fújta, és eddigre Ontarióban is jelentős populációk tértek át az új dallamra. A dal gyors terjedésében valószínűleg fontos szerepet játszott a madarak egyik telelőhelye, ahová sokféle területről érkeznek az állatok. A fiatal hímek itt tanulhatták meg az új dalt, amelyet aztán magukkal vittek költőhelyükre is, megtanítva azt a másutt telelő egyedeknek. Otter és társai ezt a teóriát geolokátoros gyűrűkkel is igazolták, megmutatva, hogy a nyugati és a keleti sármányok valóban együtt telelnek.

Galéria megnyitása

Ahogy már említettük, a dallam népszerűségének titkát egyelőre nem sikerült megfejteni a kutatóknak. Az új dalra áttérő hímeknek a jelek szerint területi előnyük nem származik a váltásból, de az lehetséges, hogy a tojókat jobban vonzza az ismeretlen dallam. Bár, ahogy Otter mondja, ennek kockázata is van, mert a nőstények akár el is kerülhetik a túlságosan ismeretlen dallamot fújó hímeket.

Úgy tűnik, hogy ezek a verébsármányok valamiért preferálják az újszerű variánst a régi helyett, mondja a kutató. Az új változat bizonyára megfelel valamilyen sztenderdnek, és emiatt is válhatott gyorsan népszerűvé, szemben az időnként itt-ott szintén hallható más új változatokkal, amelyek viszont nem terjednek el. Azonban az új sláger népszerűsége sem örök, mondja Otter, Brit Kolumbiában, máris terjedésnek indult egy másik, még újabb variáns.

Ezt a régiót gyanítják egyébként a kéthangos dallam születési helyeként is, így mivel a területen már legalább két évtizede jelen van a változat, nem számít újnak, ami szerepet játszhat a következő változat terjedésében. A kutatók most a legújabb variáns terjedése mellett azt vizsgálják, hogy a tojók hogyan reagálnak az új dallamokra, ugyanis könnyen lehet, hogy az ő igényeik állnak a folyamatos megújuló repertoár hátterében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap