A madarak is színekre osztják a látható spektrumot

Eddig csak a főemlősökről tudtuk, hogy így tesznek.

A madarak is színekre osztják a látható spektrumot

Az idegtudományok és a nyelvészet egyik közös nagy kérdése a színek eredete. Mármint a színneveké, hiszen a fizikai színek eredete nem kérdés: különböző hullámhosszú fényekről van szó. Az viszont már nagyon is komoly probléma, hogy a látható spektrumot hogyan osztjuk fel különböző kategóriákra.

A legtöbb kultúrában vannak színnevek, az azonban nagyon változatos, hogy hogyan osztódik fel a spektrum. Bizonyos nyelvek mindössze három alapvető színnel operálnak, míg más felosztásokban az alig észrevehető árnyalati eltérések is külön nevet kapnak. Bármelyik színfelosztási rendszerről legyen is szó azonban, mindegyik ugyanazon a mentális gyakorlaton alapul: adott egy folytonos skála, amelyet mesterséges határvonalakkal sávokra osztunk fel. Bár a kék és a zöld a spektrumon egymásba olvad, a legtöbb kultúrában létezik egy határvonal, amelyen túl már inkább kéknek vagy inkább zöldnek nevezünk valamit. Nem mindenütt van ez így azonban, a tradicionális japán nyelvben például a kék és zöld egy színként kezelődik, mert ott másutt húzták meg a határokat.

Ez a mentális gyakorlat pedig azért érdekes, mert olyan szintű elvont gondolkodást igényel, amire nem sok példa van a nem emberi fajoknál. De a madarak például a „színismerő” állatok közé tartoznak. A hím zebrapintyek csőrének színe a narancstól a vörösig terjed, és tényleges árnyalat fontos információs értékkel bír. A csőr színe ugyanis úgynevezett őszinte jelzés, mivel a vörösesebb árnyalatok több asztaxantint tartalmaznak, ami az egészségesebb immunrendszer ismérve. Így bár azzal kapcsolatban vannak viták, hogy a párválasztásnál mennyire esik latba a csőrszín, annyi az eddigi vizsgálatok szerint világos, hogy a madarak képesek megkülönböztetni az árnyalatokat, és a hím csőrének színe valamilyen szinten szerepet játszik a döntésükben.

Galéria megnyitása

A Duke Egyetem kutatóinak legújabb vizsgálata során azonban arra is fény derült, hogy a madarak jóval többre is képesek annál, minthogy két egymáshoz közeli szín között különbséget tegyenek. A kísérletek alapján valóban kategorizálják a színeket, vagyis az emberhez hasonlóan sávokra osztják az elektromágneses spektrum látható részét, és egy-egy sáv árnyalatait egy színként kezelik. Ennek kiderítéséhez a következő kísérletet hajtották végre a kutatók: A spektrum vörös és narancs részeit nyolc egyforma széles sávra osztották, majd ezeket a színeket különböző kombinációkban használva egy-, illetve kétszínű korongokat hoztak létre. A kétszínű korongok alá aztán magokat rejtettek, amelyeket a madarak akkor találhattak meg, ha különbséget tudtak tenni a korong két felének színe között.

Az eredményekből az derült ki, hogy madarak azon kétszínű korongok azonosításában a legjobbak, amelyeken az ötödik és a hatodik színsáv szerepel egymás mellett. Ezeket a korongokat nagyobb arányban választották, mint mondjuk a negyedik és az ötödik színnel megfestett darabokat vagy a hatodik és hetedik színű korongokat. Ez pedig azt sugallja, hogy a narancs és a vörös közti mentális határ a madaraknál az ötödik és a hatodik sáv közé esik. Vagyis hiába egyforma a hullámhosszbeli különbség bármely két szomszédos sáv között, ez a határ annyira kiemelt fontosságú számukra, hogy a többit sokkal kevésbé képesek észlelni.

A felfedezés óriási jelentőségű, eddig ugyanis csak a főemlősökről lehetett tudni, hogy az emberhez hasonlóan kategorizálják a spektrumot. Azt egyelőre nem tudni, hogy a zebrapintyek más színeket is elkülönítenek-e, vagy csak a hímek egészsége szempontjából fontos két kategóriát hozták létre. De az eredmény mindenképpen azt sugallja, hogy a színkategóriák létrejötte mögött evolúciós eredet húzódhat, jelen esetben például segít elkülöníteni az elfogadhatóan egészséges hímeket a betegeskedőktől.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward