A levegőbe nyomtat egy új printer

A harvardi fejlesztés ezüsttintával nyomtat, amelyet egy lézernyaláb gyorsan meg is szilárdít, így alátámasztás nélkül is komplex struktúrák hozhatók létre vele.

A levegőbe nyomtat egy új printer

Egyre nagyobb igény van hajlékony, könnyű elektronikus eszközökre, ahogy a viselhető kütyük, szenzorok, antennák és bioorvosi szerkentyűk elterjedtebbek. Ezek előállításában nyújthat segítséget a Harvard Wyss Intézetének új fejlesztése, amellyel bonyolult szerkezetű, kecses fémstruktúrákat lehet nyomtatni mindenféle alátámasztás vagy öntőforma nélkül.

Jennifer Lewis és kollégáinak fejlesztése ezüst nanorészecskékből álló tintát használ a nyomtatásra, amelyet egy precízen programozott lézer gyorsan meg is szilárdít, ahogy az anyag elhagyta a fúvókát. Ez utóbbi a tér minden irányába képes mozogni, így a gyorsan megszilárduló tintával néhány másodperc alatt olyan komplex szerkezetek „írhatók” vele levegőbe, mint például a mellékelt képen látható pillangók. A kész formák hajszálvékony ezüstdrótokból állnak, és ugyanolyan jó vezetők, mint a hagyományos módon készült ezüstvezetékek.

A módszerrel tehát egy lépésben lehet összetett vezetékrendszereket létrehozni. A fejlesztők elmondása szerint a technológia kidolgozása során a fúvóka és a lézeres szilárdítás távolságának optimalizálása bizonyult a legnehezebb feladatnak. Ha ugyanis a lézernyaláb a fúvókához túlságosan közel kezdi el szilárdítani az ezüsttintát, a nyomtató eltömődhet és mozgásában is korlátozódhat, ha viszont túl nagy a távolság, a szerkezet összeomolhat. Végül a szakértők egy olyan rendszert dolgoztak ki, amely folyamatosan hozzáigazítja a lézer irányát az aktuális nyomtatási sebességhez.

A printerrel a látványos görbületek mellett éles sarkok és szabályos áramkörök is nyomtathatók, új lehetőségeket teremtve a személyre szabott elektronikus rendszerek gyártásában. A kifinomult metódus révén például újfajta, hajlékony fém elektródákat lehet létrehozni, akár azok használati helyén is, állítja Lewis.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward