A Lego kalóz esete a szuperhullámmal

A semmiből előbukkanó gigantikus, úgynevezett vad hullámokról a hajózás kezdetei óta vannak beszámolók, de létezésükben a legutóbbi időkig kételkedett a tudomány. 

A Lego kalóz esete a szuperhullámmal

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem, a Hamburgi Műszaki Egyetem és a Torinói Egyetem kutatói nemlineáris dinamikai kísérleteikkel az úgynevezett gyilkos vagy vad hullámok képződését és terjedését igyekeznek megérteni. Eredményeikről a Physical Review oldalain számolnak be. Ezekről a semmiből előbukkanó gigantikus hullámokról a hajózás kezdetei óta vannak beszámolók, de létezésükben a legutóbbi időkig kételkedett a tudomány.

Végül létezésüket először száloptikai kutatások során igazolták a kutatók, majd 2011-ben vízfelületen is sikerült vad hullámokat létrehozni. Számos magyarázat próbálja megfejteni keletkezésüket. Ezek közül a leginkább elfogadott szerint a vad hullámok kisebb háttérhullámok által beindított természetes, nemlineáris folyamatok révén keletkeznek. A folyamatok során egy szokatlan, instabil hullámfajta képződik, amely „elszívja” a kisebb hullámok energiáját, és hirtelen nagy magasságra tesz szert. Instabilitása miatt aztán hamar össze is omlik, de ha rövid élete során valami az útjába kerül, abban tetemes károkat okozhat.

A kutatók mostani kísérletük során egy Lego kalózt helyeztek el apró hajóján egy medence vízfelületére, amelyet hullámgenerátor segítségével hoztak mozgásba. A növekvő méretű hullámok között végül felbukkant a vad hullám is, amely sokkal hatalmasabbnak bizonyult, mint azt eddig gondolták: amplitúdója a környező hullámok ötszörösét is elérte.

„Ennek a megfigyelésnek nagyon fontos következményei lehetnek a vad hullámok viselkedésének megértésében, amelyek továbbra is nagyon rejtélyeseknek mutatkoznak” ‒ mondta el Nail Akhmediev, a kutatás vezetője. A kísérlet újra megerősítette, hogy vad hullámok természetes körülmények között, maguktól is létrejöhetnek, a környező kisebb hullámok mozgásának köszönhetően.

A természetben persze egyéb tényezők is belejátszhatnak a hullámok keletkezésébe (pl. a szél, az áramlatok), így a jelenség további vizsgálatokat igényel. A hullámok ezen viselkedési formája azonban messze túlmutat az óceáni folyamatok megértésén, és a fizika területén is: elvileg minden periodikus folyamatok összességeként leírható rendszerben megjelenhetnek ezek a hirtelen kilengések, így a vad hullámok megértése magyarázattal a szolgálhat a természet, a társadalom és a gazdaság extrém eseményeire is.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward