A kutyák kiszagolják a maláriát is

Az ember legjobb barátja képes a fertőzötteket azok zoknijának szaga alapján azonosítani.

A kutyák kiszagolják a maláriát is

Az utóbbi években egyre több kutatás próbálja kiaknázni az állatok érzékeit a betegségek diagnosztizálása érdekében. Tanzániában már több laborban gambiai hörcsögpatkányok végzik a tbc-s minták első szűrését, és több vizsgálat is folyik azzal kapcsolatban, hogyan lehet a kutyákat a rák korai detektálására használni. Az ebek legendás orra azonban más betegségek azonosítására is jó lehet: a kutyák ugyanis ki tudják szagolni a maláriás betegeket.

A maláriaszúnyogok csípésével terjedő, mikroszkopikus paraziták által kiváltott betegség 2016-ban 445 ezer embert ölt meg világszerte a WHO adatai szerint. A halálesetek többsége ráadásul elmaradott területeken, Afrika déli részein történt, ahol gyakran nincs meg a megfelelő infrastruktúra a betegek gyors diagnosztizálásához, ami pedig elengedhetetlen a hatásos kezeléshez.

Erre jelenthetnek megoldást a kutyák, amelyek nagy pontossággal képesek kiszűrni a maláriás betegeket. A koncepció tesztelése érdekében Steven Lindsay, a Durham Egyetem közegészségügyi kutatója közel 600 gambiai iskolást vont be vizsgálatába. Az 5–13 év közötti gyerekeket először hagyományos úton tesztelték maláriára, majd mindegyikük kapott egy pár zoknit, azzal az utasítással, hogy a következő éjszaka abban aludjanak. A gyerekek másnap visszaadták a zoknikat a kutatóknak, akik becsomagolták azokat, és az Egyesült Királyságba szállították, ahol két kutya kezdte elemezni ezeket.

Galéria megnyitása

A kutyákat előzőleg két hétig trenírozták a malária szag alapján való felismerésére. Amikor aztán eljött az idő a zoknik tesztelésére, az állatok nagyon jól vizsgáztak: képesek voltak az esetek 70 százalékában helyesen azonosítani a maláriás gyerekektől származó zoknikat, a nem fertőzöttektől származó ruhadarabokat pedig 90 százalékos pontossággal ismerték fel. A trénerek szerint egyébként a maláriával járó szag a kutyák számára annyira jellegzetes, hogy könnyen lehet, az állatok egy tömegből is képesek lennének kiválogatni a parazita hordozóit.

Ha ez valóban így van, akkor a maláriaszaglászó kutyák a laborokon túl fontos szerepet kaphatnak a betegségben érintett országok határállomásain is, bombakereső társaikhoz hasonlóan vizsgálva meg a be- és kilépni szándékozókat. A maláriát hordozó, tünetmentes utazók ugyanis újra képesek elterjeszteni a betegséget egy-egy közösségben. Bár a malária emberről emberre nem terjed, ha a parazitát hordozót megcsípi egy helyi szúnyog, az megfertőződhet, és újabb embereknek adhatja át a betegséget.

Galéria megnyitása

Bár a rovarriasztóval kezelt szúnyoghálóknak köszönhetően Gambiában az elmúlt 8 év alatt 4 százalékról 0,2 százalékra esett vissza a maláriás esetek száma a lakosságban, és Zanzibárban is 1 százalék alá csökkent a betegek aránya, a rengeteg idelátogató turista a betegség újbóli elterjesztésével fenyeget. Különösen úgy, hogy a világ más pontjain, Észak- és Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, a Csendes-óceán nyugati részén és más afrikai országokban viszont növekedett a maláriás fertőzöttség az elmúlt években.

Hogy a határellenőrzés hogyan működne, az egyelőre nem világos, hiszen a betegség határokon való megállítása érdekében elvileg mindenkit, akit a kutyák kiszűrtek, vértesztnek kellene alávetni. Ami egyrészt időigényes folyamat, másrészt szintén nem száz százalékosan megbízható, így ebben az esetben is lennének olyan hordozók, akiket nem sikerül kiszűrni.

Egyelőre az sem világos, hogy a kutyák pontosan mit szagolnak ki. Lindsay szerint valószínűleg a bőrön át felszabaduló szerves vegyületeket, aldehideket detektálnak, amelyekből egy nemrégiben lefolytatott vizsgálat szerint több hagyja el a maláriával fertőzöttek testét, mint a parazitákat nem hordozókét. A szakértő és társai a következőkben ezt, illetve azt szeretnék vizsgálni, hogy vajon a kutyák a különböző maláriatörzsek megkülönböztetésére is képesek-e.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap