A kutyák értik, hogy mit és hogyan mondunk nekik

Andics Attila és társai igazolták, hogy az ebek a szavak jelentésén túl azok érzelmi töltetét is értik, és a kettő kombinálásával dolgozzák ki az aktuális jelentést.

A kutyák értik, hogy mit és hogyan mondunk nekik

A legtöbb intelligenciát mérő teszten a kutyák jól szerepelnek, de általában meg sem közelítik a főemlősök szintjét. Van egy terület azonban, amelyen az ebek kenterbe verik a nem emberi főemlősöket, mégpedig az emberekkel való interakciókban. Az egyelőre nem világos, hogy a kutyák valóban ügyesebbek az emberi szándékok olvasásában vagy csak jobban motiváltak az együttműködésre, de egy dolog bizonyosnak tűnik: a négylábúak valóban igyekeznek megérteni, hogy mit akarnak emberi gazdáik.

Az MTA–ELTE Etológiai Kutatócsoportjának szakértői Andics Attila vezetésével fontos új információkra derítettek fényt a kutya és az ember kapcsolatát illetően. A kutatók funkcionális MR-rel vizsgálták az ebek agyi aktivitását, miközben különböző dolgokat mondtak az állatoknak. Ilyen módon sikerült igazolniuk, hogy az állatok nemcsak az elhangzott szavakat értik meg, de azok érzelmi töltetét is felismerik. Így például csak akkor érzik igazán úgy, hogy jól csináltak valamit, ha gazdájuk dicséretét a szavakon túl azok intonációja is tükrözi.

A szakértők elsőként vizsgálták funkcionális MR-rel, hogyan dolgozzák fel a kutyák az emberi beszédet. A kutatásból az derült ki, hogy a négylábúak az emberhez hasonló módon a bal agyféltekét használják a szavak, a jobb agyféltekét pedig a hanglejtés értelmezésére. Az is igazolást nyert a munka során, hogy a kutyák agyának jutalomközpontja csak akkor aktiválódik, ha az elhangzott szavak jelentése és intonációja is dicsérő jellegű.

Andics és társai eredményei azt sugallják, hogy a beszédfeldolgozás idegi mechanizmusai sokkal korábban kialakultak, mint ahogy azt eddig sejtették a szakértők, és nem csak az emberi agyat jellemzik. Ha egy nem emberi élőlény beszédben gazdag környezetben él, ahogy a háziállatként tartott kutyák, képessé válhat a szavak megértésére, még akkor is, ha maga nem tud beszélni, állítják a kutatók a Science oldalain rövidesen megjelenő tanulmányukban.

Az emberi agyban a bal agyféltekében történik meg a szavak értelmezése, a jobban pedig a hanglejtés elemzése, majd agyunk egyesíti ezt a kétfajta információt, hogy eljusson egy komplex jelentéshez, mondja Andics. „Eredményeink alapján a kutyák szintén képesek erre, és ehhez nagyon hasonló agyi működéseket mozgósítanak.”

A vizsgálat részeként a szakértők 13 kutyát tanítottak meg arra, hogy teljesen mozdulatlanul feküdjön a szkennerben, majd monitorozták az állatok agyműködési mintázatát, miközben gazdájuk beszélt hozzájuk. A kísérlet során semleges és dicsérő tartalmú szavak is elhangzottak, és mindkét kategória szavait semleges és dicsérő hanglejtéssel is kiejtették a gazdik.

Az agyi felvételekből kiderült, hogy a kutyák szintén bal agyféltekéjük használják a szavak jelentésének értelmezésére, míg agyuk jobb felével különítik el dicsérő hanglejtést a semlegestől. Érdekes módon az agyi jutalomközpont, amely mindenféle kellemes stimulusra reagál a finom falatoktól kezdve a simogatásig, a beszédre csak akkor aktiválódott, ha a tartalom és az intonáció passzolt egymáshoz, vagyis a dicsérő szavak dicsérő hanglejtéssel hangzottak el.

„A kutyák tehát nemcsak azt tudják elkülöníteni, hogy mit mondunk és hogyan mondjuk azt, de kombinálják is a kettőt, hogy helyesen értelmezzék az elhangzott szavakat. Ez pedig nagyon hasonlít arra, amit az emberi agy csinál” – magyarázza Andics. A kutatás az ember és a kutya kapcsolatán túl új információkkal szolgál a nyelv evolúciójával kapcsolatban is. „Lehet, hogy kizárólag az emberek használnak szavakat, de ez nem azért van, mert csak a mi agyunk képes feldolgozni őket, hanem mert a szó emberi találmány” – mondja a kutató.

Egy másik nemrég megjelent tanulmány szintén alátámasztja Andics és társai eredményeit. Ennek szerzői szintén MR-rel vizsgálták a kutyákat, arra koncentrálva menet közben, hogy az állatok a felkínált jutalomfalatokat vagy a dicsérő szavakat értékelik-e többre. Mint a kísérletből kiderült, a kutyák többsége számára a szavak nagyobb jutalmat jelentettek, mint az étel, amit független vizsgálatok is megerősítettek.

Korábbi kutatásokból annyi már kiderült, hogy a kutyák felismerik a szavakat, és nagyjából 1000, főként tárgyakra vonatkozó szót tudnak megjegyezni. Ez azonban akár egyszerű asszociáció is lehetne részükről, Andicsék eredményei ugyanakkor azt sugallják, hogy az állatok ténylegesen értelmezni tudják az emberi beszéd bizonyos aspektusait.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward