A kudarcok után végre odaért az utánpótlás az űrállomásra

Október óta összesen három teherszállítmány veszett oda a kilövést követően, így a Progressz vasárnapi dokkolását már nagyon várták az űrhajósok.

A kudarcok után végre odaért az utánpótlás az űrállomásra

Sorozatban két (október óta három) sikertelen kilövés után a legutóbb elindított utánpótlást szállító teherűrhajó végre problémák nélkül elértea Nemzetközi Űrállomást (ISS). Az orosz Progressz vasárnap délelőtt 9 óra után dokkolt az űrállomáson, minden érintett fél nagy megkönnyebbülésére. A sikeres küldetés remélhetőleg véget vet annak a szerencsétlen sorozatnak, amelynek eredményeként meglehetősen megfogyatkoztak az ISS fedélzeti készletei, és a legénység leváltását is el kellett halasztani.

A kudarcok sora még tavaly október végén kezdődött, amikor az Orbital Sciences Cygnus teherűrhajóját szállító, Antares nevű hordozórakéta indítás után felrobbantés visszazuhant a kilövőhelyre. Ezt követően négy sikeres küldetés következett, és két orosz, illetve két SpaceX-es teherszállítmány érte el az ISS-t, majd április 28-án jött a következő malőr. Az orosz Progressz űrhajó feltehetően az utolsó fokozat leválása során fellépő hibák miatt alacsony Föld körüli pályán irányíthatatlan pörgésbekezdett. Mivel az űreszköz fölött többszöri próbálkozásokkal sem sikerült visszanyerni az irányítást, az űrhajót végül magára hagyták, és az május 8-án visszazuhant a légkörbe.

Néhány perccel a dokkolás előtt

A következő kilövésre a SpaceX volt a soros, a Falcon−9 hordozórakéta azonban június 28-án, két perccel a kilövést követően, valószínűleg egy túlnyomásos oxigéntartály miatt felrobbant. Bár a Dragon űrhajó az információk szerint átvészelte a robbanást, mivel azt követően egy darabig még vették adását az irányítók, a kapcsolat végül megszakadt, így jelenleg nem tudni, hogy mi lett az űreszköz sorsa. Ez utóbbi űreszköz végleges elvesztése azért is különösen fájdalmas veszteség lenne, mert a rakományban volt két olyan dokkoló adapter, amelyekhez már a kereskedelmi személyszállító űrrepülők is csatlakozni tudnak. (A Boeing és a SpaceX első „űrtaxijai” a tervek szerint 2017-ben indulnak útjukra.)

A Progressz július 3-án, mindössze egy héttel a Falcon−9 megsemmisülését követően indult útjára, hogy 2770 kilogrammnyi üzemanyagot, ételt, oxigént és különféle eszközöket szállítson az űrhajósoknak. Az ISS fedélzetén jelenleg hárman tartózkodnak, Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko orosz űrhajósok, illetve az amerikai Scott Kelly. Utóbbi két asztronauta a megszokott hat hónapos rotációtól eltérően egy évet tölt az űrben.

A Progressz a sikeres kilövést követően két nappal dokkolt az űrállomáson, sokak véleménye szerint az utóbbi idők legfontosabb utánpótlás-küldetését hajtva végre. Bár az ISS fedélzetén bőséges tartalékok állnak rendelkezésre a feltétlenül szükséges dolgokból, az utóbbi két kilövési kudarc nyomán ezek jelentősen megcsappantak, így ha az orosz szállítmány sem ért volna célba, komolyan el kellett volna gondolkodni, hogy mi legyen a következő lépés. A Progressz dokkolása előtt az általában több mint 6 hónapra elegendő készletek 4 hónapnyira zsugorodtak, a mostani rakománnyal azonban további egy hónapra elegendő utánpótlás érkezett az ISS-re.

Természetesen korábban is akadt már egy-egy hasonlóan sikertelen küldetés, az elmúlt hónapok három kilövési kudarca azonban példátlan az ISS eddigi történetében. Mivel három teljesen eltérő rakétáról van szó, vélhetően csak a körülmények szerencsétlen összjátékának köszönhető a pechsorozat, az eseményeket azonban minden érintett félnél alapos vizsgálatok követik.

A következő teherrakomány a tervek szerint augusztus közepén indul útjára az ISS-re, és ezúttal egy japán űrhajó viszi fel az utánpótlást. A legközelebbi emberes kilövésre pedig július 22-én kerül sor, amikor is Kjell Lindrgren amerikai, Oleg Kononyenko orosz és Kimija Jui japán űrhajós csatlakozik az űrállomás személyzetéhez. A trió eredetileg május 26-án indult volna útjára, a Progressz elvesztése miatt azonban ezt a kilövést elhalasztották, hogy megvizsgálják, nincs-e valami általánosabb probléma a Szojuz-rakétákkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward