A krokodilok véréből kölcsönözhetünk új antibiotikumokat

A krokodilok páncélszerű bőrükön és éles fogaikon kívül bámulatra méltó immunrendszerrel is rendelkeznek, amelynek elemeit csak mostanában kezdik azonosítani.

A krokodilok véréből kölcsönözhetünk új antibiotikumokat

A krokodilok esetében nem a páncélszerű bőr vagy az éles fogak jelentik az egyedüli lenyűgöző védelmet a külső fenyegetésekkel szemben: az állatok bámulatra méltó immunrendszerrel is rendelkeznek, amelynek elemeit csak mostanában kezdik azonosítani a szakértők. A mississippi aligátor vérében talált különleges molekulák egészen újfajta antibiotikumok kifejlesztése előtt nyithatják meg az utat.

A krokodilok rendjének különféle fajai legalább 83 millió éve léteznek a Földön, és az állatok evolúciójuk során szinte tökélyre fejlesztették a kórokozók elleni védekezést. „Bár gyakran okoznak egymásnak súlyos sérüléseket, ezekből a legtöbb esetben fertőzéses komplikációk nélkül felépülnek, holott környezetük nem éppen nevezhető sterilnek” – mondja Barney Bishop, a George Mason Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A krokodilok bámulatra méltó immunrendszerére igazából akkor kezdtek felfigyelni a szakértők, amikor egy 2008-as kísérlet során egy louisianai vegyészekből álló kutatócsoport az állatok vérszérumának, vagyis a vér sejtes elemektől megszabadított részének különféle kórokozók elleni hatékonyságát kezdte tesztelni. A szérum 23 különböző baktériumtörzset tökéletesen képes volt felszámolni, és a HIV vírusa ellen is meglepően sikeres volt, jelentősen korlátozva a patogén gyarapodását. Azóta kiderült, hogy a védekezésért felelős molekulák olyan enzimek, amelyek egy bizonyos fajta lipidet bontanak le.

Nem ezek a molekulák ugyanakkor az egyedüliek, amelyeket a krokodilok képesek bevetni a mikroszkopikus ellenfelekkel szemben. Bishop kutatócsoportja nemrégiben a peptidek egy különleges csoportját, úgynevezett kationos antimikrobiális peptideket (CAMP) azonosított az állatok vérében. A pozitív töltésű molekulákat a szakértők erre a célra tervezett nanorészecskék segítségével halászták ki az állatok vérplazmáját alkotó fehérjerengetegből.

Összesen 45 különböző CAMP-et azonosítottakilyen módon. Ezek közül nyolcat laborkörülmények közt maguk is legyártottak, majd letesztelték a molekulák mikrobaölő hatékonyságát. A szintetizált peptidek közül mindegyik hatékonynak bizonyult a kólibaktérium egyes törzsei ellen, és a nyolcból három a kórokozó gyakorlatilag minden típusa ellen hatásos volt. Ez a három CAMP olyan mikrobákkal szemben is aktívnak mutatkozott, mint az általános gyulladást és szepszist okozó Pseudomonas aeruginosa vagy az egyebek mellett bőrfertőzéseket, arcüreggyulladást és ételmérgezést kiváltó Staphylococcus aureus.

A szakértők a következőkben a krokodilok rendjének más fajait is igyekeznek megvizsgálni, hátha ezek vére is rejteget néhány emberi célokra potenciálisan felhasználható molekulát. Az új antimikrobiális peptidek azonosítása rendkívül fontos fejlemény, mivel az antibiotikumokkal szembeni ellenállás egyre nagyobb problémákat okoz a gyógyászatban, mondja Guangshun Wang, a Nebraskai Egyetem orvosa. „A szekvenciák újszerű volta azt jelenti, hogy ezek a peptidek új mintákkal szolgálhatnak a szuperbaktériumok ellen létrehozandó antibiotikumok tervezésekor” – teszi hozzá a kutató.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward