A krokodilok alvás közben is figyelnek

Az állatok fél szemüket nyitva tartva nézik környezetüket, és valószínűleg a madarakhoz hasonlóan egyszerre mindig csak egyik agyféltekéjüket pihentetik.

A krokodilok alvás közben is figyelnek

Egy ausztrál kutatás eredményeialapján a krokodilok több madárfajhoz, a delfinekhez és más hüllőkhöz hasonlóan tudnak úgy aludni, hogy közben egyik szemüket rajta tartják a dolgokon. Erre azért lehetnek képesek, mert feltehetően egyszerre mindig csak az egyik agyféltekéjüket helyezik nyugalmi állapotba, míg a másik aktív marad a pihenés óráiban is, mondják a szakértők. A jelek szerint ez a fajta viselkedés különösen jellemző a krokodilokra, ha emberek vannak a közelükben.

Amikor John Lesku, a kutatás vezetője a szobában tartózkodott miközben kísérletei állatai aludtak, azok folyamatosan követtékminden mozdulatát. Az állatok azt követően is nyitva tartották egyik szemüket, hogy a szakértő távozott, és arra a helyre meredtek, ahol utoljára látták a kutatót. A kísérleteket egy infravörös kamerákkal felszerelt helyiségben végezték el a szakértők, és mivel a krokodilok nem túl barátságos lények, a projektbe csak fiatal, 40‒50 centiméteres, éppen ezért könnyebben kezelhető állatokat vontak be.

A szakértők az emberi jelenlét alvásra kifejtett hatásain túl azt is vizsgálták, hogyan viselkednek a nyugvó állatok, ha más fiatal krokodilok vannak a közelükben. A kísérletek alapján az állatok társaik mozgását is nyomon követik alvás közben. Hasonló viselkedés jellemzi a tengeri emlősöket is, amelyek egy alféltekés alvás révén biztosítják, hogy pihenés közben is egy csapatban maradjanak. Számos madárról is bebizonyosodott már, hogy ehhez hasonló módon, félig nyitott szemmel alszik, esetükben azonban a szakértők szerint elsődlegesen a potenciális veszélyek időben való észlelése a viselkedés célja.

„Ha különösen fenyegető a környezet, a madarak gyakrabban alszanak egyik agyféltekéjüket ébren tartva, és egyik szemüket nyitva hagyják, hogy lássák környezetüket” ‒ mondja Lesku, aki szerint a fiatal krokodilok esetében a csoporttal maradás biztosítása és a veszélyek felmérése egyaránt szerepet játszhat az éber alvásban.

Ahhoz persze, hogy igazolást nyerjen a kutatók feltevése, a következő lépésben meg kell mutatni, hogy a fél szemüket nyitva tartó krokodilok egyik agyféltekéje valóban alvó, míg a másik éber állapotban van. Ehhez monitorozni kell az állatok agyműködését. Lesku és társai jelenleg egy olyan kísérlet előkészületein dolgoznak, amelynek során nílusi krokodilok koponyájára fognak elektródákat erősíteni.

A különböző fajok alvási szokásainak vizsgálatai alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy a szárazföldi emlősök alvása új fejleménynek számít az evolúció színpadán, mondja Lesku. A létező gerinces fajok többsége ugyanis alvás közben is folyamatosan ingereket kap és dolgoz fel környezetéből. Ha a krokodilokról is bebizonyosodik, hogy alvás közben mindig csak az egyik agyféltekéjüket pihentetik, a madarak, a hüllők és a tengeri emlősök alvási szokásaiból kiindulva a szárazföldi emlősök válhatnak a különös kivételekké, amelyek teljes agyukat (legalábbis annak bemenetét) „lekapcsolják”, ha pihennek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward