A kézbedugós kézszárítók szétspriccelik a baktériumokat

Egy három ország kórházaiban végzett vizsgálat alapján ezen berendezések helyett vissza kellene térni az eldobható papírtörlőkhöz vagy a meleg levegőt sokkal alacsonyabb sebességgel fújó, hagyományos kézszárítókhoz.

A kézbedugós kézszárítók szétspriccelik a baktériumokat

A Leeds-i Egyetem kutatói már 2014-ben jelezték, hogy laborvizsgálataik alapján az érintésmentes, a levegőt nagy sebességgel kifújó kézszárítók egyáltalán nem higiénikusak, mivel a kézen található mikrobákat szétszórják a környező felületeken, így megnövelik annak az esélyét, hogy más emberek bacijaival távozzunk a mosdóból. Most ezt élesben is igazolták, egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként brit, francia és olasz kórházak mosdóiban tesztelték a kézszárítási mód függvényében a baktériumok terjedését.

Minden mosdóban volt papírtörlő adagoló és kézbedugós kézszárító is, azonban a kísérlet ideje alatt felváltva mindig csak az egyik működött. A szakértők 12 héten keresztül minden nap felmérték a baktériumok elterjedését a mosdókban, a padlóról, a levegőből és az összes többi felületről is mintákat véve.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindegyik helyszínen jelentősen megnőtt a bakteriális kontamináció a kézbedugós kézszárítós napokon. Leeds-ben és Párizsban ötször annyi baktériumot találtak a padlón ilyenkor, mint a papírtörlős napokon. Leeds-ben háromszor annyi Staphylococcus aureust (köztük MRSA-t) azonosítottak a magasan fekvő felületeken, amikor a levegőt fújó kézszárítók voltak használatban, és más kórokozók jelenléte is jelentősen megnövekedett ebben az időszakban. Az olasz kórházban a magasabban található felületeken hasonló volt a helyzet, bár a padló „fertőzöttségében” nem tapasztaltak eltérést a kézszárítási mód függvényében.

Galéria megnyitása

Az alapprobléma persze az, hogy az emberek többsége nem mos rendesen kezet, mondja Mark Wilcox, a vizsgálat vezetője. A kézszárító pedig működés közben aeroszolt képez a bőrön maradt mikrobákból, és szétspricceli ezeket minden felé. Aztán amikor valaki más megérinti ezeket a felületeket, megfertőződhet. A papírtörlők ezzel szemben felszívják a nedvességet és vele a kézen maradt mikrobák egy részét is, így ha a szemetesbe kerülnek, sokkal kisebb a további fertőzések veszélye.

A kutatócsoport tagjai szerint az eredmények alapján az egészségügyi intézményekben mindenképp kerülni kellene a kézbedugós szárítók használatát, és más helyeken is érdemes lenne átállni valami hagyományosabb megoldásra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap